Wandelen voor WaterIn de weken rondom Wereld Waterdag lopen 30.000 Nederlandse kinderen van groep 7 en 8 een wandeling van 6 kilometer met 6 liter water in hun rugzak. Niet zomaar voor de lol, maar om geld op te halen voor leeftijdgenoten in arme landen die elke dag gemiddeld deze afstand moeten afleggen om aan schoon drinkwater te komen.

Wat is Wandelen voor Water?

De jaarlijkse campagne Wandelen voor Water is gericht op bewustwording bij de kinderen zelf en het verwerven van fondsen voor de steun aan 26 verschillende water en sanitatie projecten. In Afrika (Benin, Ethiopië, Gambia, Kameroen, Kenia, Liberia, Malawi, Nigeria, en Uganda) en Azië (Bangladesh, Indonesië, Nepal en Sri Lanka) worden projecten gefinancierd uit de opbrengsten van de kinderen.

Voordat zij gaan wandelen krijgen de deelnemende leerlingen van groep 7 & 8 een gastles over het belang van schoon water. De leerlingen gaan daarna zelf familie en vrienden benaderen voor sponsorgelden.

Feiten over Water

  • Voor ruim 660 miljoen mensen geldt dat zij geen beschikking hebben over schoon water.
  • Rond 40% van de wereldbevolking (2.4 miljard mensen) heeft geen WC! Hierdoor wordt het drinkwater vervuild en worden dodelijke ziektes verspreid.
  • Ongeveer elke 20 seconden overlijdt een kind als gevolg van het niet beschikbaar hebben van schoon water (aan ziektes zoals diarree, cholera en malaria)
  • Vrouwen en kinderen in veel ontwikkelingslanden moeten dagelijks soms tot 60% van hun tijd besteden aan het halen van water, in plaats van werken of naar school te gaan.
  • Heel vaak stoppen meisjes met school zodra ze in de puberteit komen (in verband met menstruatie) omdat er geen toiletten beschikbaar zijn.

Een succesvol initiatief!

In de afgelopen 14 jaar (2003-2016) werd door de leerlingen en sponsors bij elkaar zo’n € 10.5 miljoen aan inkomsten gegenereerd, waarmee ruim 300 water- en sanitatieprojecten konden worden gerealiseerd en de leefomstandigheden van meer dan 660.000 mensen in ontwikkelingslanden werden verbeterd.

De campagne is begonnen in maart 2003 met 600 kinderen van een aantal scholen in Brabant. Zij kregen les over het belang van schoon water en zamelden geld in om kinderen te helpen in gemeenschappen in Soedan.

Wandelen voor Water bestaat nu 15 jaar! De campagne is uitgegroeid tot een groot wandelevenement waar nu meer dan 500 scholen aan deelnemen. De grootste plaatselijke Wandelen voor Water evenementen van 2017 vinden plaats in Apeldoorn, Amersfoort, Arnhem, Den Haag, Ede (GLD), Epe, Gouda, Harderwijk, Huissen, Katwijk, Wassenaar en Zoetermeer.

Wandelen voor Water wordt ondersteund door veel verschillende organisaties: grote en kleinschalige stichtingen, Rotary clubs, belangenorganisaties, gemeenten en waterbedrijven, een mooie samenwerking die impact heeft voor de Sustainable Develeopment Goal (SDG #6) toegang naar veilig drinkwater en sanitatie voor iedereen.

Aqua for All, de organisatie achter Wandelen voor Water, is trots op het resultaat tot nu toe en trots op de samenwerking met de Wilde Ganzen, die als medefinancier 12 Wandelen voor Water projecten van particulieren zal ondersteunen. Als het aan Aqua for All ligt, doet in de toekomst 10% van alle basisschool leerlingen van groep 7 en 8 mee aan Wandelen voor Water.

"Ik denk dat Wandelen voor Water een zeer goede actie is. Ik vond het leuk dat we vóór de wandeling een presentatie hebben gekregen over de reden waarom de actie wordt gehouden. Veel kinderen waren geïnteresseerd en wilden meedoen. Het wandelen met het water was zwaar, maar ook leuk, en daarna konden we de rugzak houden!”

Mirjam, 10 jaar, Zeewolde

Heeft u interesse om volgend jaar deel te nemen aan Wandelen voor Water? Kijk dan voor meer informatie op: www.wandelenvoorwater.nl of contact opnemen met de Landelijke Coördinator, Chris Amsinger (c.amsinger@aquaforall) tel: 06 5322 0902