Het nieuwe keuzevak voor vmbo Water, techniek en duurzaamheid biedt leerlingen van Yuverta de kans om op een nieuwe manier met water en duurzaamheid aan de slag te gaan. De ontwikkelaars Ton Schüller en Albert Rook staan te trappelen om de bijscholing voor docenten te starten. Zij verzorgen een bijscholing van één dag. Docenten kunnen daar naar hartenlust experimenteren en kunnen op deze wijze het vak vormgeven op een manier die het beste bij hun opleiding past. Dit keuzevak is de opstap voor de milieubewuste water-techneut van de toekomst!

Water, Techniek en Duurzaamheid is vooral een praktisch keuzevak van Yuverta voor het vmbo. Het is geschikt voor leerlingen van ieder niveau. Het grote technische waterverhaal (van de waterschappen en de drinkwaterbedrijven) wordt verbonden aan de dagelijkse praktijk: wat kunnen wij zelf, op kleine schaal, bijdragen aan het oplossen van het klimaatvraagstuk?Bijvoorbeeld: hoe kan je zelf regenwater opvangen, reinigen en hergebruiken met behulp van technische- en natuurlijke filtersystemen?

Duurzaam badderen in een hottub

Vmbo leerlingen worden uitgedaagd om door onderzoek en veel praktijkopdrachten een energieneutraal circulair watersysteem te bouwen. Ze gaan aan het werk met het samenstellen en monteren van water-opslagvaten, verschillende filtersystemen, pompen, sensoren, zonneboilers en zonnecellen. Het centrale punt van het systeem is de creatie van een hottub. Als deze is opgebouwd, kunnen de leerlingen genieten van verwarmd én gereinigd regenwater, dat na gebruik ook weer schoon geloosd wordt in de tuin of hergebruikt kan worden. De hottub is het voorbeeld dat gebruikt wordt in het vak, maar dit watersysteem zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden voor drinkbaar water voor een tiny house of drinkwater voor dieren. 

Samenwerking tussen sectoren

Dit keuzevak biedt ook een kans om de samenwerking tussen de sectoren Groen, PIE (Produceren, Installeren en Energie) en BWI (Bouwen, Wonen en Interieur). Zo wordt samenwerking rond het thema klimaat en techniek naar een hoger niveau getild. Dit is nodig, omdat op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar werknemers die integraal kunnen samenwerken en die complexe vraagstukken kunnen oplossen. 

Inspiratie & expertise in de klas is altijd welkom

Yuverta is altijd op zoek naar inspiratie, samenwerking en expertise! Je kan contact opnemen via www.blauwehotspotdordrecht.nl. Zij zetten met plezier de contacten door binnen  Yuverta scholen, zowel de mbo wateropleidingen als de vmbo waterprofielen.