De herfstvakantie staat voor de deur, en dat is de perfecte gelegenheid om met het hele gezin meer te leren over water en de belangrijke rol die het speelt in ons leven! Dit jaar hebben we een selectie van nieuwe en bijzondere watereducatieactiviteiten samengesteld die je niet wilt missen. Van interactieve tentoonstellingen tot unieke workshops, er is voor ieder wat wils:

 

Ga op herfstwandeling met Arie Aardworm

Sluit je aan bij Arie Aardworm voor een verkenningstocht door de mooiste waterwingebieden van Vitens. Ontdek de adembenemende herfstkleuren terwijl je meer leert over onze waterwingebieden en hun rol in het behoud van schoon water. De app en de bijhorende routes zijn gratis en kan je starten op elke gewenst moment. Tijdens de wandeling kom je van alles te weten over kraanwater: hoe dat gemaakt wordt, waarom we er zuinig op moeten zijn en ook waarom de natuur zo belangrijk is voor het drinkwater.

Begin hier jouw wandeling: vitens.pogotours.nl

Watermarkt

Op 19 oktober organiseert Het Groen Klimaatplein een watermarkt bij Tuincentrum Groenrijk ’t Haantje in Rijswijk . Leer bijvoorbeeld meer over hoe je water kan vasthouden in de tuin. Het wordt een spetterende dag met workshops, challenges, product demonstraties, winacties en zelfs grote rioolwagens. Genoeg te leren, doen en beleven voor jong en oud!

Bekijk het hier: https://www.onswater.nl/onderwerpen/week-van-ons-water/agenda/2024/10/19/watermarkt

Workshop Aan de slag met water!

Het Watersnoodmuseum gaat tussen 19 oktober en 3 november elke vrijdag aan de slag met water! In Nederland staan we voor een grote uitdaging. Tijdens deze workshop kijkt het museum terug naar de Watersnoodramp en wat we daarvan geleerd hebben. Ga aan de slag met een waterbak en ontdek de antwoorden. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin. Deze workshop vindt plaats op 25 oktober en 1 november tussen 11:00 uur en 14:00 uur. Aanmelden is niet nodig. Je loopt gewoon naar binnen! Deze activiteit is gratis bij een betaald museumbezoek.

Lees hier meer: https://www.watersnoodmuseum.nl/activiteiten/aan-de-slag-met-water

Waterwandeling gemaal Veluwe/Pouwel Bakhuis

Meld je 25 oktober om 13:00 bij gemaal Veluwe/Pouwel Bakhuis voor een waterwandeling van ongeveer 3 uur. Aan de Werverdijk in Wapenveld staan gemaal Veluwe en gemaal Pouwel Bakhuis. Langs het gemaal Pouwel Bakhuis stroomt al eeuwenlang water naar de IJssel. Het landschap rond de gemalen draagt de tekenen van de vele dijkdoorbraken en natuurrampen die de Veluwe door de jaren heen teisterden. Tijdens de Week van Ons Water neemt waterschap Vallei en Veluwe je graag mee het gebied in! Je start bij Gemaal Pouwel Bakhuis en Veluwe. Vervolgens wandel je langs stuwen in de Evergunne richting het Apeldoorns Kanaal. Een waterschapper vertelt je van alles over erfgoed, molens en waterbeheer. Wandel jij mee?

Aanmelden kan via: https://www.vallei-veluwe.nl/actueel/actuele-thema/beleef-waterschap/week-water-oktober-2024/activiteiten-oktober-2024/aanmeldformulier-waterwandeling-gemaal-0/

Tentoonstelling Waterwijs

Het Zuiderzeemuseum heeft een nieuwe tentoonstelling! We zijn nu gewend dat er altijd schoon drinkwater voorhanden is, maar voor de toenmalige bewoners van de Zuiderzeeregio lag dit heel anders. Volg de audioserie langs historische waterlocaties en luister naar verhalen over de dorpsput en de klapgoot. Onderweg vind je het waterlab, waar kinderen proefjes kunnen doen, en vier waterkunstwerken: stap bijvoorbeeld onder de Waterpoort of schrijf een weernotitie. 

Lees hier meer: https://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/waterwijs