gastles water2Een gastles boeken

Een gastles boeken op de site

1. Registreer je school (onder 'registreer'). Je kiest zelf een gebruikersnaam en wachtwoord, hiermee kun je direct inloggen, je hoeft niet op een bevestiging te wachten. 

2. Klik op het kopje 'Gastlessen' en klik vervolgens in de tekst op 'zoek en boek een gastles'.

3. Log in met je net aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord.

4. Er volgt nu een lijst met gastsprekers. Via de button 'zoek gastsprekers' rechtsboven, kun je selectiecriteria invullen voor geschikte gastsprekers voor jouw klas.

5. Vul de selectiecriteria in. LET OP: gastsprekers geven aan in welke provincies ze gastlessen geven. Vul dus je eigen provincie in als zoekcriterium.

6. Klik een gastspreker aan. LET OP: gastsprekers geven aan in welke provincies ze gastlessen geven. Kijk hiernaar voor je een les aanvraagt. Sommige gastsprekers kunnen ook meerdere gastlessen op 1 dag geven. Wil je dus voor meerdere klassen een les aanvragen, dan hoef je daar niet allemaal losse aanvragen voor te doen. Vermeld dan wel in het opmerkingen veld dat het om meerdere klassen gaat. 

7. Vul onderaan de persoonlijke pagina van de gastspreker het formulier in om die gastspreker te boeken.

Je krijgt een bevestigingsmail met je aanvraag. De gastspreker krijgt via mail de aanvraag binnen. De gastspreker neemt contact met je op over de aangevraagde gastles. Samen kunnen jullie dan de definitieve datum afsprekern, het onderwerp van de gastles, etc. Het eerste contact met de gastspreker gaat meestal via mail, houd dus ook je spam box in de gaten. Laat aan info@watereducatie.nl weten wanneer de gastles plaats gaat vinden of heeft gevonden.

De gastspreker reageert niet.

1. Boek via de site een nieuwe spreker.

2. Mail naar info@watereducatie.nl dat je geen reactie krijgt van de spreker. Watereducatie.nl kan in verband met de vernieuwde privacy wetgeving maar beperkt de matching overnemen. Wel kan watereducatie.nl contact proberen op te nemen met de spreker waarom hij of zij niet reageert. 

De gastles is gepland

Vooraf contact

Het is belangrijk dat je vooraf goed contact met de gastdocent hebt zodat jullie beiden van elkaar weet wat u kunt verwachten. Tijdens dat overleg kun je aangeven in welk kader de gastles plaatsvindt (vakles, themaweek, schoolbreed project, of anderszins) en wat de voorkennis is van de leerlingen ten aanzien van het onderwerp. De gastles wordt vele malen leuker als je de gastdocent op deze manier ondersteunt bij de voorbereiding. De gastdocent kan dan zijn of haar verhaal goed laten aansluiten bij het niveau, de voorkennis en de belevingswereld van jouw leerlingen.

Voorbereiden in de klas

Daarnaast is het belangrijk om je leerlingen voor te bereiden op de komst van de gastspreker en het betreffende onderwerp vast te introduceren. Dat kun je helemaal op je eigen manier doen, maar je kunt daarbij ook gebruik maken van deze site voor inspiratie en lesmaterialen over allerlei wateronderwerpen.

Kraanwaterbox Vitens

Ben je een basisschool en heb je een gastles geboekt bij een gastspreker van Vitens? Dan is het goed om te weten dat de inhoud van deze gastles is afgestemd op de bovenbouw van het basisonderwijs, primair de groepen 6 en 7. Ter voorbereiding van de gastles kun je gebruik maken van de website www.kraanwaterkennis.nl. Je vindt hier informatie over kraanwater, interessante online lessen en filmpjes voor kinderen om zelf te doen of klassikaal. Ook de online lessen zijn gericht op de groepen 6 en 7 van het basisonderwijs.

Op de dag van de gastles

Gastsprekers komen niet dagelijks in een schoolgebouw. Het is daarom voor alle partijen prettig als een gastspreker weet waar hij/zij aan toe is. Moet hij/zij u bellen als hij/zij bij de school is? Of is er een conciƫrge waar de gastspreker zich kan melden? Laat dit dan van te voren aan de gastspreker. Dit soort informatie wordt erg op prijs gesteld en zorgt ervoor dat de gastspreker met een ontspannen gevoel de les in kan.