Watereducatie - Hét platform voor water en onderwijs

Via Watereducatie.nl boek je makkelijk rechtstreeks een gastles van een waterprofessional. Nadat je bent ingelogd zoek je zelf een gastspreker uit en vul je het boekingsformulier onderaan zijn/haar pagina in. De gastspreker neemt vervolgens contact met je op om een afspraak in te plannen.

Vraag een gastles tijdig aan. De meeste gastsprekers verzorgen de gastlessen naast hun dagelijkse werk in de watersector. Een tijdig verzoek maakt het inplannen van een gastles makkelijker.

Een gastles boeken op de site

  1. Registreer je school (onder 'school aanmelden'). Je kiest zelf een gebruikersnaam en wachtwoord, hiermee kun je na het bevestigen van de link in de aanmeldmail inloggen.
  2. Log in met je net aangemaakte gebruikersnaam en wachtwoord.
  3. Klik op het menu-item 'Zoek en boek een gastles'.
  4. Vul selectiecriteria in de zoekfilters in om geschikte gastsprekers te vinden voor jouw klas. Gastsprekers geven aan in welke provincies ze gastlessen geven. Vul dus je eigen provincie in als zoekcriterium.
  5. Klik een gastspreker aan en vul onderaan de persoonlijke pagina van de gastspreker het formulier in om die gastspreker te boeken.
  6. Sommige gastsprekers kunnen ook meerdere gastlessen op 1 dag geven. Wil je dus voor meerdere klassen een les aanvragen, dan hoef je daar niet allemaal losse aanvragen voor te doen. Vermeld dan wel bij ‘opmerkingen’ dat het om meerdere klassen gaat.

Je krijgt een bevestigingsmail met je aanvraag. De gastspreker krijgt de aanvraag per e-mail binnen. De gastspreker neemt contact met je op over de aangevraagde gastles. Samen kunnen jullie de definitieve datum afspreken, het onderwerp van de gastles, etc.

Het eerste contact met de gastspreker gaat meestal via mail, houd ook je spam box in de gaten. Laat aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. weten wanneer de gastles plaats gaat vinden of heeft gevonden.

De gastspreker reageert niet

Heb je een week na je aanvraag nog geen reactie ontvangen van de gastspreker?

  1. Boek via de site een nieuwe spreker.
  2. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dat je geen reactie krijgt van de spreker. Watereducatie.nl kan in verband met de vernieuwde privacy wetgeving maar beperkt de matching overnemen. Wel kan watereducatie.nl contact proberen op te nemen met de spreker waarom hij of zij niet reageert. 

De gastles is gepland

Vooraf contact

Het is belangrijk dat je vooraf goed contact met de gastdocent hebt zodat jullie beiden van elkaar weten wat je kunt verwachten. Tijdens dat overleg kun je aangeven in welk kader de gastles plaatsvindt (vakles, themaweek, schoolbreed project, of anderszins) en wat de voorkennis is van de leerlingen ten aanzien van het onderwerp. De gastles wordt vele malen leuker als je de gastdocent op deze manier ondersteunt bij de voorbereiding.

De gastdocent kan dan zijn of haar verhaal goed laten aansluiten bij het niveau, de voorkennis en de belevingswereld van jouw leerlingen.

Voorbereiden in de klas

Daarnaast is het belangrijk om je leerlingen voor te bereiden op de komst van de gastspreker en het betreffende onderwerp vast te introduceren. Dat kun je helemaal op je eigen manier doen, maar je kunt daarbij ook gebruik maken van deze site voor inspiratie en lesmaterialen over allerlei wateronderwerpen.

Op de dag van de gastles

Gastsprekers komen niet dagelijks in een schoolgebouw. Het is daarom voor alle partijen prettig als een gastspreker weet waar hij/zij aan toe is. Moet hij/zij je bellen als hij/zij bij de school is? Of is er een conciërge waar de gastspreker zich kan melden? Laat dit van te voren weten aan de gastspreker. Dit soort informatie wordt erg op prijs gesteld en zorgt ervoor dat de gastspreker met een ontspannen gevoel de les in kan.