De oceaan: het thuis van ecosystemen, organismen en andere vormen van leven, waarvan we er veel nog niet eens kennen. De oceanen zijn van grote invloed op het leven en het klimaat op aarde. Ze voorzien ons namelijk van zoetwater, zuurstof, voedingsstoffen. Om te zorgen dat deze oceanen en hun biodiversiteit nog lang gezond en veerkrachtig blijven, moeten we als mens bijdragen aan hun herstel.

Maar wat heeft de oceaan van ons nodig om te kunnen blijven bestaan? Ontdek wat je zelf kunt doen om de biodiversiteit en de oceanen te helpen herstellen, met het oceaan ambassadeurs kompas van Bauhaus of the Seas Sails. Het kompas is oorspronkelijk ontwikkeld om oceaan ambassadeurs te inspireren in hun activiteiten op zeven pilotlocaties. Maar iedereen die zich wil inzetten voor duurzaamheid kan dit werkboek gebruiken. Dus ook in de klas!

Regeneratieve oceaancultuur

Duurzaamheid gaat vaak over het beperken van de schade aan het milieu en dus de oceanen. Maar om te zorgen dat deze oceanen nog lang gezond blijven, moeten we het herstel van de oceanen ook een handje helpen. Dat noemen we een regeneratieve oceaancultuur. Het werkboek gaat hierop in en leert ons om te zorgen voor elkaar en de oceaan zoals we voor onszelf zorgen.

Dit leer je met het kompas

Met inspirerende voorbeelden en opdrachten helpt het werkboek je om op een andere manier te denken over en om te gaan met de oceanen en het water om ons heen. Het is geschreven voor de oceaan, maar breder inzetbaar. Het neemt je mee in voorbeelden uit verschillende Europese steden, die je vervolgens kunt toepassen in je eigen omgeving. Het bevat verschillende oefeningen voor leerervaringen op vier gebieden:

  • Bewustwording: over het belang van goede ecosystemen die lang gezond blijven.
  • Betrokkenheid: verbinden met de oceaan, erop uit trekken.
  • Verandering in opvattingen: nieuwe ideeën en inzichten aannemen.
  • Verandering in dagelijkse praktijken: onze manier van leven veranderen.

Ook aan de slag gaan?

Download de Nederlandse versie van het werkboek.