Wil jij je ook in de zomervakantie laten inspireren door het thema water? Watereducatie.nl heeft een overzicht gemaakt van leuke musea activiteiten en tentoonstellingen op het gebied van water om je te laten inspireren!

Tentoonstelling: Water Portraits

In Museum Hilversum doet kunstenaar Jana Romanova onderzoek naar ons watergebruik. Water Portraits vertelt een verhaal over verschillende pogingen om bedachtzaam om te gaan met waterverbruik. Aan de hand van de fotografische documentatie van 101 ijssculpturen nodigt Jana jou uit om na te denken over hoe we zorgdragen voor de mensen om ons heen en de toekomstige generaties. Bezoek Water portraits nog tot 7 september.

Beleef de waterlinie in Virtual Reality

Beleef het verhaal van de verdediging van Nederland met water op unieke wijze met de virtual reality (VR) brillen. In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten ervaar je de waterlinie van dichtbij én ga je (digitaal) parachutespringen. In het Waterliniemuseum zie je het unieke verhaal over de verdediging van Nederland met de hulp van water.

Speurtocht Expeditie Waterlinie

Wist je dat er in Nederland heel veel waterlinies zijn? Bij Museum Fort Pannerden kun je meedoen aan de speurtocht Expeditie Waterlinie. Dat zijn verdedigingslinies waarbij opzettelijk grote delen van het land onder water werden gezet om de vijand tegen te houden. Een laagje water van 40 tot 50 cm was voldoende. Soldaten, paarden en het zware geschut zakten weg in sloten en greppels en het water was te ondiep om te bevaren. Op zwakke plekken in de linie bouwden ze forten. En die staan nu centraal in de speurtocht Expeditie Waterlinie. Naast de expeditie kan je in het museum ook de interactieve game Elements spelen waarbij je het fort van een ramp moet behoeden. 

Leer over de Nederlandse biodiversiteit in het het water in de OnderWaterSafari

Wie benieuwd is naar het leven onder water kan op OnderWaterSafari gaan in het Natuurmuseum Fryslân. Nederland is een land van water met sloten en plassen vol meerkoeten, kikkers en muggen. We weten wat zich boven water afspeelt, maar hoe zit het met de wereld onder de waterspiegel? En hoe ziet het leven er uit op de bodem van de Waddenzee? In een speciaal voertuig maak je een reis van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van Werelderfgoed de Waddenzee. Laat je meevoeren door de stroom en ga op zoek naar de Big Five van de onderwaterwereld van Nederland: de otter, bever, meerval, zeehond en bruinvis.