rivier in Nederland

Ieder jaar biedt de Deltacommissaris het Deltaprogramma aan. In dit voorstel staan aanbevelingen en adviezen aan het kabinet, over hoe zij kunnen inzetten op het gebied van waterveiligheid, zoetwatervoorziening en ruimtelijke aanpassing. Voor het Deltaprogramma werkt de onafhankelijke deltacommissaris samen met de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen, provincies, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Maar ook jongeren moeten een stem hebben in beleidsvorming over water en klimaatadaptatie. Daarom werd afgelopen jaar besloten om een generatietoets toe te passen bij de beslissingen over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Een aanpak om de stem van jongeren vast te leggen

De deltacommissaris wil deze generatietoets voor het Deltaprogramma samen met jongeren uitwerken. Inmiddels is de eerste daarvoor gezet: het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Staf deltacommissaris en Rijkswaterstaat hebben een kwartiermaker aangesteld. Deze werkt samen met jongeren een aanpak om de stem van jongeren en toekomstige generaties aan de overlegtafel moet vastleggen, beschermen en bewaken.

De samenwerking tussen de overheid en jonge professional is een mooi voorbeeld van effectief samenwerken. De generatietoets voor het Deltaprogramma wordt voor het eerst toegepast bij het herijken van de deltabeslissingen en voorkeursstrategieën in 2026.

Over het deltaprogramma 2025

Het Deltaprogramma van 2025 gaat in op het veranderende klimaat en de steeds extremere weersomstandigheden. We moeten niet alleen leren omgaan met teveel water door hevige regen, maar ook met te weinig water door intense droogte.

  • Waterveiligheid: Nederland moet zichzelf beschermen tegen overstromingen vanuit de zee, de meren en de rivieren. Er moet in kaart worden gebracht welke gebieden kwetsbaar zijn en water moet voldoende ruimte krijgen.
  • Zoetwatervoorziening: Nederland moet weerbaar zijn tegen watertekort en te zout water. Er moeten dus ook gebieden zijn die waterreserves vast kunnen houden.
  • Ruimtelijke adaptatie: Nederland moet bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte, hitte of de gevolgen van overstromingen. Er moet onder andere meer geïnvesteerd worden in de groeiende wateropgaven en het opleiden van voldoende professionals daarvoor.

Bekijk hier het volledige deltaprogramma.