VETstrijdIn het hoogheemraadschap van Delfland doen verschillende basisscholen vanaf januari 2015 mee aan de VETstrijd. Een maand lang zamelen ze zoveel mogelijk oud frituurvet en -olie in.

Met de VETstrijd wordt aandacht gevraagd voor goed rioolgebruik en het recyclen van gebruikt frituurvet en -olie. Helaas belanden oud vloeibaar vet en gebruikte olie te vaak in het riool. Dit vet stolt en klont samen met ander afval zoals vezeldoekjes tot vuilproppen. Daardoor ontstaan onnodige verstoppingen.

Heel vervelend en slecht voor het milieu, want hierdoor kan afvalwater niet altijd goed worden afgevoerd en op straat of in het singelwater belanden. Het verhelpen van de verstoppingen en storingen in de rioolgemalen is een vieze klus en kost veel geld. Als gebruikt vet en olie gerecycled wordt, voorkom je deze problemen en levert het biobrandstof op. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu dus!

Vette prijs

Voor elke ingezamelde kilo vet ontvangt de school een geldbedrag en VETstrijdpunten. De school met de meeste VETstrijdpunten wint bovendien een ‘vette’ prijs.

Het Hoogheemraadschap van Delfland is het werkgebied van gemeenten Schiedam, Maassluis, Westland, Vlaardingen en Midden-Delfland. Scholen uit die gemeenten kunnen meedoen aan de VETstrijd.

Bron: Unie van Waterschappen en www.nietinhetriool.nl