Football for waterNederland geeft 13,5 miljoen euro aan het project Voetbal voor Water. Met het geld kunnen zo'n 700.000 kinderen in Ghana, Kenia en Mozambique schoon drinkwater en schone toiletten krijgen. Minister Ploumen maakte het bedrag bekend voorafgaand aan de oefeninterland Nederland-Ghana op 31 mei 2014.

 

Veilig drinkwater

Met de bekendmaking gaf Ploumen de aftrap voor de campagne Voetbal voor Water. 'Het is hartstikke mooi én belangrijk dat bekende voetballers zoals Pierre van Hooijdonk, Steven Appiah, Aron Winter en anderen zich hiervoor inzetten. Zij zijn een rolmodel voor zowel de coaches als de kinderen,' aldus de minister in de Rotterdamse Kuip. 

 

Mensen kunnen ‘voetbal’ sms’en naar 4333 en met de opbrengsten worden coaches opgeleid, die jongeren voetbaltraining geven en lessen over watergebruik en hygiëne. Ook krijgen 1100 Afrikaanse scholen veilig drinkwater en schone toiletten.

 

Voetbal voor Water is een samenwerking tussen de KNVB, Unicef, Simavi, Vitens-Evides International, Aqua for All, Akvo en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zonder schoon drinkwater en toiletten is de kans op het oplopen van ziektes als cholera, diarree en bilharzia groot. Dit zijn ziektes waaraan kinderen zonder de juiste behandeling kunnen overlijden. Voetbal voor Water startte in 2012. In de afgelopen twee jaar zijn op 250 scholen meer dan 600 WorldCoaches opgeleid.