vitens

Gastdocenten van Vitens gaven in het afgelopen schooljaar zo'n 200 gastlessen. Directeur, Lieve Declercq, opende 5 september de uitwisselingsbijeenkomst voor Vitens gastdocenten. Zij bedankte haar medewerkers voor hun inzet en enthousiasme en het vertellen over kraanwater en Vitens in het basisonderwijs. De groep gastdocenten van Vitens bestaat uit medewerkers die in alle mogelijke afdelingen van het bedrijf werkzaam zijn in de meest uiteenlopende functies. Vitens geeft de medewerkers gelegenheid om in overleg met hun leidinggevende een aantal gastlessen per jaar te geven.

Op www.watereducatie.nl en op www.kraanwaterkennis.nl kunnen leerkrachten de gastsprekers online boeken. Naast de gastles biedt Vitens de basisscholen (groep 6 en 7) ook een kraanwaterkennisdoos met bidons, een quiz, kraanwater informatie en waterproefjes die in de klas kunnen worden uitgevoerd.

Tijdens de bijeenkomst op 5 september verzorgden Reina Kuiper van SME Advies Erik Groot Koerkamp van Denkenkunjeleren een stuk training over leerstijlen en het afstemmen van de les op de belevingswereld van de doelgroep. ‘Hoe denken kinderen uit groep 6, 7 en 8 over drinkwater? Spreek je als gastdocent de taal van de kinderen? Ieder mens is anders en leert anders. De uitdaging voor de gastdocent: Hoe kun je zoveel mogelijk leerlingen aanspreken op een manier die bij jou past? 

Daarnaast was er veel gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen over het lesgeven en was er ruimte om feedback te krijgen op het persoonlijke gastles ’draaiboek’. Verschillende proefjes en aanpakken werden hierbij doorgenomen.

Naast deze jaarlijkse bijeenkomsten krijgen alle gastdocenten die actief zijn via www.watereducatie.nl ook een didactische training.

De pool van gastdocenten van Vitens groeit nog steeds. Dat is heel mooi, want de vraag vanuit het onderwijs is aanzienlijk en Vitens wil graag in alle 5 provincies van het voorzieningsgebied gastlessen kunnen aanbieden. De gastsprekers van Vitens staan niet op zich. De actie ‘Word Kraanwaterschool!’ is onderdeel van de campagne Kraanwater graag! en de website www.kraanwaterkennis.nl biedt leerkrachten en gastdocenten een schat aan materiaal van filmclips, presentaties tot spreekbeurtinfo voor kinderen.