Vrijdag 22 maart is het Wereldwaterdag. Stefan Flos, waterprofessional bij H2Video, vertelt over het belang van water op 't Praathuis, een basisschool in Culemborg. Op 19 maart van 13.00 tot 13.30 uur kun je de gastles live bekijken, thuis of op school. Ook daarna is de gastles nog digitaal terug te zien op watereducatie.nl of via www.h2video.nl.

'Water en waterwerk is overal om ons heen. In Nederland is dat normaal, maar in veel landen komt water niet gewoon uit de kraan. Moeders en kinderen moeten vaak ver lopen om water te halen. Ze zijn er de hele dag mee bezig en kunnen dan niet naar school. Daarom helpen we deze landen door bijvoorbeeld een waterpomp te bouwen. Op de wereldwaterdag denken we daaraan: schoon water, dichtbij huis dat wil toch iedereen,' zo stelt Stefan Flos.

Klimaatverandering en water in de schoolomgeving

Flos: '’t Praathuis in Culemborg ligt aan de rivier de Lek in een unieke wijk: Eva Lanxmeer. Hier wordt heel speciaal met water omgegaan. Als je uit het raam van de Berenklas kijkt dan zie je dat al gewoon. We moeten slim met water om gaan omdat het klimaat verandert. Soms is het heel erg droog en dan regent het weer ineens heel hard. Culemborg aan de Lek weet ook alles van overstromingen. Die komen nu gelukkig niet meer voor want we hebben sterke dijken. Maar wist je dat er in die dijken ook gaten zitten? Soms komen waterwerkers om te oefenen. Dan maken ze de gaten even dicht.'

gastles water CulemborgPromotie voor de watersector 

Rond Wereldwaterdag worden in heel Nederland gastlessen over water (in al zijn diversiteit) gegeven door professionals in de watersector. Dit is een initiatief van de Topsector Water om het waterbewustzijn van jongeren en hun interesse voor de watersector te vergroten.