Een team van vier studenten van het Alfa-college in Groningen heeft de tweede ronde gehaald van de Intel Business Challenge. De Challenge is een prestigieuze, wereldwijde wedstrijd die de Amerikaanse chipfabrikant de laatste jaren uitschrijft voor jonge uitvinders.  Samen met twee universitaire teams zal het kwartet Groningse mbo-scholieren Nederland vertegenwoordigen.
 
Energie opwekken uit drinkwaterDe vier studenten zijn Niek Boekholt (19 jaar uit Oldehove), Agge Lukens (22, Stadskanaal), Niek Vondeling (18, Stadskanaal) en Wouter van Hezel (22, Blijham). Ze volgen de MBO opleiding Human Technology. Hun vinding hebben ze het 'green aquatic power station' gedoopt.
 
“Het is een apparaatje van pakweg 20 bij 7 centimeter dat je thuis direct achter de watermeter monteert”, legt Boekholt uit. “Het waterleidingbedrijf pompt drinkwater met 4 bar door de hoofdleidingen. Dat is te veel voor binnenshuis. Na de watermeter blijft er 2 bar over. Onze vinding is in staat dat drukverschil om te zetten in elektriciteit. Elke liter water is minimaal goed voor 10 Watt.”
 
Op aandringen van hun enthousiaste docent heeft het viertal inmiddels ook octrooi aangevraagd op de vinding.