Waterverbuik NederlandHet is niet nieuw dat de laatste jaren het waterverbruik in Nederland stijgt. In 2020 leverde het waterbedrijf Vitens ruim vier procent meer drinkwater dan in het jaar daarvoor. Wat zijn de oorzaken van deze stijging en hoe kunnen we bewuster met water omgaan?

Waterverbruik en het coronavirus

Het coronavirus is één van de oorzaken voor de forse stijging van het waterverbruik. Het gemiddelde waterverbruik is 119 liter per dag per persoon. Dit komt neer op 50 liter voor een douchebeurt, 15 liter voor het wassen van kleding, 35 liter voor het doorspoelen van het toilet en 19 liter voor drink- en kookwater. Woningen, in tegenstelling tot kantoorpanden, zijn vaak nog niet voorzien van waterbesparende maatregelen, zoals een waterzuinig toilet met bespaarknop.  Nu mensen veel thuis zitten door het coronavirus, wordt er vaker gedoucht en op het toilet gezeten. Ook wassen we massaal vaker onze handen wat ook leidt tot meer waterverbruik.

Waterverbruik en klimaatverandering

Niet alleen het coronavirus heeft geleid tot een stijging van het waterverbruik. 2020 was namelijk ook een jaar met een hete en droge zomer. Dit leidde tot het vullen van de zwembadjes, het sproeien van de tuin en het vaker douchen om af te koelen. Wanneer het klimaat droger wordt heeft dit gevolgen voor de natuur en bronnen voor de bereiding van drinkwater. Dit beïnvloedt de hoeveelheid beschikbaar zoet water.

Bewust omgaan met water

Evy Elschot, de woordvoerster van Vitens benadrukt: “Alles is en blijft uiteraard afhankelijk van hoe mensen zelf met het drinkwatergebruik omgaan." Ondanks het warme weer en het coronavirus is de stijging van het waterverbruik grotendeels toe te kennen aan het drinkwatergebruik van de mens zelf.  Het creëren van waterbewust gedrag is daarom van belang. Bekijk ons educatie aanbod over water of boek een online gastdocent van Vitens via ons platform en behandel deze thema’s bij jou in de klas.

Bronnen:  Drinkwaterplatform, RTL Nieuws

Educatief aanbod