Het is deze week de Nationale Week Zonder Vlees! Deze week wordt jaarlijks georganiseerd en staat in het teken van het veranderen van het eetpatroon in Nederland. Het gaat hierbij om een eetpatroon waarbij je niet standaard altijd vlees of vis eet. Het eten van minder vlees en vis heeft een positieve impact op mens, dier en milieu. Maar wat heeft vlees nu precies met water te maken? Wat is de watervoetafdruk van vlees?  Hoeveel water kun jij besparen door minder vlees te eten? Benieuwd? Wij leggen het je uit!

Vlees en het klimaat

Het is bekend dat de impact van veehouderij op het klimaat erg groot is. De uitstoot van broeikasgassen voor de vleesproductie en veehouderij wordt wereldwijd geschat op 14,5%. De productie van het veevoer staat stipt op nummer 1 als we het hebben over de uitstoot van broeikasgassen, hierna volgen de gassen die vrijkomen door de koeien zelf en hun mest waaronder methaan.  De CO2 -footprint verschilt per veesoort en de intensiteit van de veehouderij. De veehouderij en productie van rundvlees heeft de grootste De CO2 -footprint. De De CO2 -footprint voor de productie van kippenvlees is het laagst. Ook blijkt uit onderzoek dat intensieve veehouderijen minder methaan uitstoten dan extensieve veehouderijen. Dit komt doordat herkauwers meer methaan uitstoten. Daarnaast heeft de veeteelt ook gevolgen op de beschikbaarheid van water en biodiversiteit.

watervoetafdruk vlees

Watervoetafdruk van vlees

De veehouderij en vleesproductie zorgt niet alleen voor uitstoot van broeikasgassen, maar ook voor een hoog watergebruik. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van veevoer, het schoonmaken van stallen en het drinkwater van het vee.  De watervoetafdruk is al het water dat nodig is voor de productie van ons voedsel en andere producten. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen groen (regenwater), blauw (grondwater) en grijs water (zoet water). 46% van het watervoetafdruk voor de productie van landbouwproducten is voor rekening van dierlijke producten. 

Zoals de De CO2 -footprint verschilt per veesoort, geldt dit ook voor het waterverbruik. Zo kost de productie van 1 kilo rundvlees 15.500 liter water en de productie van kippenvlees 4300 liter. Het waterverbruik voor de productie van vlees verschilt ook per land. Zo is de watervoetafdruk voor Nederlandse producten minder dan import, omdat er efficiënter wordt geproduceerd of omdat er geen irrigatie* nodig is. 

water en landbouw

Water besparen 

Wist je dat één dag geen vlees eten (rond de 100 gram) gelijk staat aan één maand iedere dag douchen? Om je watervoetafdruk te verlagen helpt het om vegetarisch of veganistisch te eten.  Het betekent natuurlijk niet dat je dan langer mag douchen ;) Wanneer je ervoor kiest om een maand lang geen vlees te eten, bespaar je 29.000 liter aan water!

Wil je meer weten over waterverbruik? Lees het hier!

Hoe bespaar jij water?

Dit jaar doen al 21.833 mensen mee met de Week Zonder Vlees wat neerkomt op een besparing van 2.226.949 liter water. Doe jij al mee en ga je een dialoog aan met jouw leerlingen in de klas? Laat het ons weten!

 

*Irrigatie is het toevoegen van water aan landbouwgewassen door een tekort aan neerslag