Foto bij Wandeling in Delft 720x405px2Geef je één van de vakken maatschappijleer, aardrijkskunde, scheikunde, natuurkunde, wiskunde, biologie of kunst? Of werk je bij een waterschap, de Unie van Waterschappen, een drinkwaterbedrijf of andere plek in de watersector? Gaat je hart sneller kloppen van klimaatthema’s als droogte, hitte, wateroverlast en overstromingsrisico’s? Vind je dat deze thema’s veel meer en beter aangeboden kunnen worden binnen jouw vak? Dan is dit ontwikkeltraject iets voor jou!

Klimaatinspiratiekaarten: wat zijn dat?

Eco-Schools en ANMEC gaan samen een set inspiratiekaarten over klimaatadaptatie ontwikkelen. Elke inspiratiekaart geeft in 2 A4’tjes per vak actualiteiten en praktische lestips. Specifiek zullen de kaarten gaan over droogte, hitte, wateroverlast en overstromingsrisico. Het doel van de klimaatinspiratiekaarten is om docenten op middelbare scholen vanuit diverse vakken van praktische input voorzien over hoe ze het thema klimaatadaptatie kunnen behandelen in hun lessen. Het eindproduct is een bruikbaar, behapbaar en inspirerend document, waar docenten gemakkelijk lesideeën uit kunnen halen.

Er worden inspiratiekaarten gemaakt voor de vakken:

  • Biologie
  • Aardrijkskunde
  • Natuurkunde, Scheikunde, en Wiskunde
  • Maatschappijleer
  • Talen (Nederlands en Engels)
  • Kunst

Meedenken en doen

Jouw inbreng als vak-kenner wordt erg gewaardeerd!

  • Docenten: Voor het ontwikkeltraject Klimaatinspiratiekaarten zoekt het team docenten vanuit het middelbaar onderwijs die graag mee willen denken over de uitwerking van deze lesideeën vanuit het eigen vakgebied. Van jou wordt gevraagd om ideeën aan te dragen, passend bij je vak. We werken daarbij lekker oplossingsgericht. Concreet zullen we een datumprikker versturen voor iedere bijeenkomst en zullen we online via videobellen samenwerken.
  • Waterprofessionals: Wil je jouw relevantie vakkennis, interessante ontwikkelingen of belangrijke knelpunten en dilemma’s of misschien wil wetenschappelijke inzichten over deze vier thema’s delen? Dan ontvangen wij die heel erg graag. Afhankelijk van hoe vol jouw agenda is kun je kiezen voor 2 opties: 1) per mail relevantie en belangrijke inhoudelijke kennis meegeven en 2) (af en toe) aansluiten bij het ontwikkelteam, dat bestaat uit collega’s van SME en ANMEC én docenten van eerder genoemde vakken.

Tijdsinvestering

Vóór de zomervakantie starten we met het thema droogte. Aan de andere drie thema’s werken we tot en met november. Meedenken houdt in dat we 3 keer een uur bijeenkomen. We vragen je om voorafgaand aan deze bijeenkomst wat ideeën op papier te zetten. In de bijeenkomsten hebben we tijd om deze uit te wisselen en kom je in contact met andere bevlogen docenten.

Interesse?

Ben je gemotiveerd om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar Anne Remmerswaal van Eco-Schools/SME waarin je vertelt:

Docenten:

  1. welk vak je geeft en of je in onder- en/of bovenbouw lesgeeft,
  2. op welke school je werkt,
  3. waarom je graag meedoet, in 1 of 2 zinnen.

Waterprofessionals:

  1. vanuit elke rol je kennis wilt delen met het ontwikkelteam,
  2. of je alleen per mail input wil geven of dat je graag een of meerdere keren aansluit bij een bijeenkomst van het ontwikkelteam.

We kijken uit naar je reactie! Mailen kan naar Anne via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zullen jou informeren over welke data er geprikt worden.