Op 7 mei, in de Week van Ons Water, is de Nationale Waterdiertjestelling van start gegaan waarbij scholieren van basis- en voortgezet onderwijs uit het hele land waterschorpioenen, libellenlarven, rugzwemmers en andere waterdieren kunnen gaan tellen. Gegevens uit de telling van de waterdiertjes kunnen waterbeheerders helpen bij het bepalen van de kwaliteit van ons water. Biodiversiteit is een goede graadmeter voor de kwaliteit. De initiatiefnemers hopen met de waterdiertjestelling meer inzicht te krijgen in de verschillen in biodiversiteit in de Nederlandse wateren en de achtergrond daarvan.
Landelijke lancering op het VMBO in Kesteren
De lancering van de website waterdiertjes.nl en de start van de nationale telling is tijdens de Week van Ons Water (5 tot en met 13 mei). De telling sluit aan bij het thema van deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water: schoon en gezond water in de buurt. Het startschot van de nationale telling vindt plaats op het Helicon vmbo in Kesteren. “Het is fantastisch dat mijn leerlingen op deze manier betrokken kunnen worden bij echt onderzoek. Het is voor hen erg motiverend dat wat ze doen bijdraagt aan onderzoek van het waterschap en de wetenschap. Waterdiertjes vangen is altijd al een leuke activiteit, maar op deze manier is het extra motiverend!,” aldus docent Brigitte Heijungs. Ook na de week van Ons Water is kun je het hele jaar door waterdiertjes tellen. Met het bijbehorende lesmateriaal integreer je deze activiteit op een passende manier in het curriculum van groep 7/8 van de basisschool of klas 1/2 van het voortgezet onderwijs. Het lesmateriaal is te downloaden op www.globenederland.nl/waterdiertjes.
Iedereen kan meedoen
Meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling is simpel. Iedereen met een schepnet en een smartphone kan naar de waterkant om mee te tellen. De diertjes die deelnemers vangen kunnen via waterdiertjes.nl makkelijk worden geïdentificeerd. Via de website kun je doorgeven het diertje te hebben gespot, waarna een kwaliteitsscore van het water verschijnt. De meetgegevens van de deelnemers aan de Nationale Waterdiertjestelling zijn te gebruiken door onderzoekers, waterschappen, natuurorganisaties en iedereen met interesse voor wat er in het water leeft. Na de zomer worden de resultaten van de telling 2018 gepubliceerd.
Water in Nederland steeds schoner, maar waterkwaliteit moet omhoog
De waterkwaliteit is de laatste tientallen jaren sterk verbeterd. Het gaat steeds beter met het water, maar nog geregeld zitten er te veel meststoffen, bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen in. "Hoewel de chemische waterkwaliteit zeker is verbeterd, blijft de biologie (waterdieren en waterplanten) achter in veel wateren in de stedelijke en agrarische omgeving," aldus Edwin Peeters, wetenschapper van de Wageningen Universiteit die verbonden is aan waterdiertjes.nl. Het inventariseren van de waterdieren vertelt dan ook hoe het met het water is gesteld en waar eventueel nog maatregelen moeten worden genomen. Meten is tenslotte weten.
De week van Ons Water
Waterbeheer in Nederland is nooit klaar. Daarom organiseren de waterbeheerders twee keer per jaar de Week van Ons Water (nu van 5 tot en met 13 mei). De waterdiertjestelling sluit aan bij het thema van deze voorjaarseditie van de Week van Ons Water: schoon en gezond water in de buurt. Overal in het land worden in dat kader uitjes en activiteiten georganiseerd, waarbij bezoekers leren over water en waterbeheer, maar ook zelf de handen uit de mouwen kunnen steken. De waterbeheerders in Nederland organiseren de Week van Ons Water om Nederlanders bewust te maken van het bijzondere van water. Dit doen zij door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland.
Waterdiertjes.nl is een initiatief van het educatieve onderzoeksprogramma GLOBE, STOWA, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Wageningen Universiteit en de Unie van Waterschappen. SME Advies ontwikkelde het bijbehorende lesmateriaal.
GLOBE biedt naast waterdiertjes.nl nog verschillende onderzoeksprojecten voor scholen. Leerlingen onderzoeken daarin naast waterkwaliteit, ook de luchtkwaliteit en bodemkwaliteit. Ook doen ze onderzoek naar de reactie van de natuur op klimaatverandering. Meer informatie is te vinden op www.globenederland.nl/waterdiertjes.