Watereducatie - Hét platform voor water en onderwijs

  • Provincie: Heel Nederland
  • Basisonderwijs: Groep 7, Groep 8
  • Voortgezet onderwijs: Vmbo 1, Vmbo 2, Havo 1, Havo 2, Vwo 1, Vwo 2

Tel waterdiertjes en help de wetenschap en de waterschappen. Met lesmateriaal voor de onderbouw van het primair onderwijs of de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Meedoen aan de Nationale Waterdiertjestelling is simpel. Iedereen met een schepnet en een smartphone kan naar de waterkant om mee te tellen. Bij de Nationale waterdiertjestelling vang je waterdiertjes en geef je je waarnemingen door op waterdiertjes.nl. De website berekent op basis van de doorgegeven dieren de waterkwaliteit. Dit is niet alleen leerzaam voor scholen, maar kan ook als indicator dienen voor wetenschappers en waterbeheerders. Je kunt het hele jaar door je waarnemingen doorgeven.

Help onderzoekers en waterbeheerders

Het gaat op veel plekken niet goed met biodiversiteit aan waterdiertjes. Veel mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven.

Door met dit onderzoek mee te doen help je onderzoekers en waterbeheerders om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het waterleven. Zij kunnen dan beter bepalen waar ze de waterkwaliteit moeten verbeteren.

Doelgroep

Met het bijbehorende lesmateriaal integreer je deze activiteit op een passende manier in het curriculum van groep 7/8 van de basisschool of klas 1/2 van het voortgezet onderwijs.

Lesmateriaal downloaden

Het lesmateriaal is te downloaden op globenederland.nl/waterdiertjes.

Educatief aanbod