Wat gebeurt er als de zeespiegel stijgt? Wat kunnen we doen om overstromingen te voorkomen? En wat gebeurt er als de rivier vervuild raakt? Dat kun je ervaren met behulp van de vernieuwde 3D Waterkaart die vanaf nu kosteloos te lenen is bij het Nederlandse Watermuseum. De vernieuwde kaart werd op 27 november in het museum gelanceerd in het bijzijn van leerlingen van de Pieter Brueghelschool uit Arnhem.
De 3D kaart is een waterbak die al sinds 2010 te leen is bij het Nederlands Watermuseum. Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Daarom hebben Rijkswaterstaat, het Nederlands Watermuseum, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, Made-by-Mistake en TNO de waterbak aangepast.
Aanpassingen
In de nieuwe waterbak zijn de belangrijkste veranderingen in en om het Nederlandse water opgenomen. Zo zijn de windmolenparken op de Noordzee toegevoegd, is de vismigratierivier bij de Afsluitdijk nagemaakt en heeft de zogenoemde zandmotor bij Ter Heijde een plek gekregen. Ook zijn de Tweede Maasvlakte, de Marker Wadden en Noordwaard in de waterbak zichtbaar.
Succes
De 3D Waterkaart is al jaren een groot succes. Dat komt onder meer door de eenvoud van de bak en doordat de bak geschikt is voor alle leer- en denkniveau’s van de leerlingen. Daarnaast wordt er met echt water gewerkt.
Te leen
Het Nederlands Watermuseum geeft de 3D Waterkaarten kosteloos in bruikleen. Interesse in het lenen van de kaart? Neem vrijblijvend contact op met het museum om de mogelijkheden te bespreken.
Bron: website Nederlands Watermuseum