De kracht van water is een digitale les over water in de Drechtsteden voor de bovenbouw van het primair onderwijs. In de les komt de Sint Elisabethsvloed aan bod. Natuurlijk gaat de les ook over de huidige wateruitdagingen. De volgende thema's staan centraal:
- Geschiedenis van water: De rol van water in de geschiedenis en de rol van water in deze regio;
- Water en natuur: Dier- en plantsoorten in en om het water en het belang van biodiversiteit voor schoon water;
- Waterveiligheid: Hoe houden we droge voeten en wie is daar verantwoordelijk voor?
Deze waterles is uniek omdat de regio Drechtsteden het uitgangspunt vormt. De ontstaansgeschiedenis, hoe het gebied er nu uitziet en de uitdagingen voor de toekomst worden op een logische manier verteld in de verhaallijn van deze les. In deze les komt de Sint Elisabethsvloed aan bod: een woeste storm brak in de nacht van 18 november 1421 de dijken en veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. Een ramp van 600 jaar geleden, maar actueler dan ooit. Want het water komt weer, als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. Hoe houden we dit keer droge voeten? Wat hebben we geleerd van toen?
Doelgroep
De les is door duurzaamheidscentrum Weizigt ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 de basisschool en is in het bijzonder interessant voor scholen in Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.
Downloads
Bekijk de digitale les op www.weizigt.nl/dekrachtvanwater. Op die pagina zijn ook een presentatie voor een digibordles en een handleiding beschikbaar.