Zaterdag 1 mei begint de voorjaarseditie van de Week van Ons Water 2021! Ook dit jaar laten de grote evenementen nog even op zich wachten, maar gelukkig is er in je eigen buurt en tuin genoeg te beleven! Onder de noemer ‘Natuurlijk Dichtbij’ kan je bijvoorbeeld op onderzoek gaan naar waterdiertjes bij jouw in de buurt of kan je deelnemen aan een fotowedstrijd: voor ieder wat wils! Hier een opsomming van een aantal leuke initiatieven waar je aan kunt deelnemen.

Wat schuilt er bij jou in het water?

Wil jij waterdiertjes.nl helpen om de kwaliteit en biodiversiteit van het water beter in kaart te brengen? Doe dan, net als meer dan 1400 anderen, mee met de telling. Dit jaar staan de tuinvijvers centraal en wordt er onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kwaliteit van tuinvijvers en de aanwezigheid van planten en vissen. Dit is belangrijk omdat onderzoek van waterdiertjes.nl laat zien dat de kwaliteit van wateren nog niet goed is. Door dit jaar mee te tellen help jij de onderzoekers van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterschappen om een beter beeld te krijgen van het waterleven. Wil jij ook mee doen? Neem hier dan even een kijkje.

 waterdiertjesnl

Fotowedstrijd gemeente Vijfheerenlanden

Ben jij natuurfotograaf in spe, vind je het gewoon leuk om foto’s te maken en woon je in de gemeente Vijfheerenlanden? Neem dan deel aan de fotowedstrijd! De gemeente daagt jou uit om een waterfoto te maken die past bij één van de volgende thema’s: Vergroenen van jouw eigen tuin, of de omgeving daar omheen. De mooiste foto’s worden gedeeld tijdens de Week van het Water en verschijnen op de social media kanalen. Meer weten? Kijk dan hier en stuur je foto’s in!

Smaakwater: Waar mix jij je water mee?

Heb jij een recept waarmee je water nóg lekkerder kunt maken en wil je dit laten zien aan Nederland? Het educatieplatform Les je dorst is samen met Brabant Water op zoek naar jullie recepten. Heb jij het beste watercocktail recept? Dan maak je kans op een Brabant Water bidon. Dit is hoe je meedoet:

  1. Deel een foto van jouw gemaakte drankje, met recept, op Instagram of Facebook;
  2. Tag Brabant Water.

Op zoek naar inspiratie? Kijk dan hier.

Fietsend leren over water tijdens Week van Ons Water

Ben je het binnen zitten zat en staat je fiets onder meters stof? Waterschap Scheldenstromen heeft twee fietsroutes uitgestippeld die je meer leert over het waterschapsverleden van Zeeland. Tijdens de route kom je langs elementen die laten zien hoe men vroeger met het water omging. Benieuwd naar de route? Deze zijn hier te vinden.

fietroutes waterschap scheldenstromen

En hier blijft het niet bij, want ook de Fietsersbond heeft een aantal routes geselecteerd die je langs verschillende Nederlandse waterlandschappen leiden. Tijdens de routes kom je langs dijken, oude sluizen, molens en gemalen. Na de fietsrit heb je een mooi beeld van het hedendaagse waterbeheer. Wil jij jouw kennis over het hedendaagse waterbeheer opkrikken? Kijk dan even op de pagina van de Fietsersbond. In de Fietsplanner is meer informatie toegevoegd over de verschillende waterwerken die je tijdens de route passeert. Beide routes zijn tevens terug te vinden in de fietsersbondapp.

Heb jij ook een leuk initiatief en staat deze nog niet op deze pagina? Neem dan contact met ons op.

  • Ons Water

Educatief aanbod