Morgen (27 maart) is het Earth Hour Day! Op deze internationale dag zet iedereen tussen 20:30 en 21:30 de lichten en andere elektrische apparaten uit. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor klimaatproblemen, zoals de CO2-uitstoot en energieverbruik. Wat heeft onze CO2-uitstoot eigenlijk voor invloed op onze oceanen?

CO2-uitstoot en de oceanen

Water speelt een grote rol in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Oceanen hebben namelijk het vermogen om de CO2 aan de lucht te onttrekken door middel van een natuurlijk proces. Tijdens dit proces wordt de CO2 omgezet in koolzuur. De extra warmte die de mens veroorzaakt verdwijnt ook in het water. Dit is zelfs 50 keer zoveel CO2 dan de atmosfeer kan opnemen en 20 keer meer dan planten op het vasteland doen. Ons water speelt dus veruit de grootste rol bij CO2-opslag.  

Gevolgen voor ons water

De meeste CO2-uitstoot wordt opgeslagen in de bovenste laag van de oceaan. Hierdoor treedt verzuring op. Hoe meer CO2 er wordt opgenomen, hoe zuurder het water wordt. Dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit en ecosystemen. Door een te hoog zuurgehalte kunnen koralen, schelpdieren en andere wezens moeilijker leven en verminderen deze in aantallen of sterven ze zelfs geheel uit.

De CO2-opname door oceanen is daarnaast niet oneindig. Door de opwarming van de aarde wordt het water in de oceanen ook warmer. Hoe warmer ons water wordt, hoe minder CO2 het kan opnemen. De oceanen zullen hierdoor een minder grote rol kunnen spelen in het beperken van de opwarming van de aarde. Ook zorgt de stijging van de warmte op aarde voor verdamping van het water, smeltende gletsjers en voor de verandering van oceaanstromen en grondwaterstanden.

Gesmolten ijskappen

Doe jij mee met Earth Hour Day?

Zet jij ook je lichten uit op Earth Hour Day? Sluit je aan bij dit wereldwijde moment en denk aan het klimaat!