foto4Afgelopen maandag was niet alleen een zomerse tweede paasdag, maar ook Earth Day. Een jaarlijks evenement waarbij mensen wereldwijd zich bewust worden wat onze invloed is op de aarde. Dit jaar ging één van de campagnes over klimaatverandering.  

Als we het hebben over klimaatverandering, hebben we het vooral over water. Zo is door de klimaatverandering de zeespiegel aan het stijgen. De afgelopen eeuw maar liefst 17 centimeter! En dat gaat maar door. Daarnaast krijgen we in het weer ook steeds vaker te maken met heftige regenbuien en perioden van droogte. Denk maar aan de droge zomer van 2018 of de steeds heftigere regenbuien in de herfst of winter. Volgens bijna alle wetenschappers en onderzoekers zijn wij als mens de grote boosdoener als het gaat om de klimaatverandering. Gelukkig is het niet te laat om dit aan te passen, maar dan moeten we wel nu in actie komen. Met allemaal kleine stapjes kan je een groot verschil maken. Wil je hier op school mee aan de slag? Dan zijn er diverse leuke in informatieve dingen die je kunt doen. Hieronder een aantal tips:

Blijft jouw school of huis droog?

Dat de zeespiegel stijgt is voor ons als Nederland erg belangrijk. Momenteel ligt namelijk een kwart van Nederland onder het NAP (het gemiddelde zeeniveau), maar als het gemiddelde zeeniveau dus stijgt, komt ook een groter deel van Nederland onder het NAP te liggen. Nu worden we beschermd door dijken, maar dit kan een keer misgaan. Houden jullie dan nog droge voeten? Vul je postcode in op de website van overstroomik.nl of in de app en je komt erachter! 

Lesmaterialen en -pakketten

Er zijn diverse lesmaterialen beschikbaar om in de les aandacht te besteden aan klimaatverandering, en dat met name aan de invloed van water. De door de waterschappen ontwikkelde website www.waterophetschoolplein.nl bijvoorbeeld, waar je kan zien hoe dijk- of duindoorbraken bij jouw school in de buurt effect hebben op jouw omgeving. Nog meer doen met water en klimaat? Kijk onder het kopje in de klas