IMG 2308Op 15 februari 2018 vond de Kennisdag Klimaatadaptatie plaats, georganiseerd voor en door het Watereducatie Platform. Aanleiding voor deze dag was het steeds terugkerende thema klimaatadaptatie, dat voor zowel de natuur- en milieueducatie centra als voor de waterschappen een belangrijk thema is. De dag werd voorgezeten door heemraad Frans ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe. De ruim 70 deelnemers waren te gast bij het GeoFort in Herwijnen.

Inspirerende presentaties

Sprekers Arjen Wals, hoogleraar transformatief leren aan de WUR en Kim van der Leest, zelfstandig ispirator op het gebied van groen, gaven inspirerende presentaties die de deelnemers aan het denken hebben gezet over hun rol in de klimaatadaptatie opgave. Waar zitten onze blinde vlekken? Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk als we met klimaatadaptatie aan de slag gaan? Het wordt al snel duidelijk dat klimaatadaptatie niet alleen betrekking heeft op waterbeheer, maar om een breed maatschappelijke verandering vraagt waarbij het gaat om disruptie, oftewel de dingen echt anders aanpakken.

Werksessies

Kennis van onderwijsdidactiek, gedrag en samenwerking komt dan goed van pas. In de workshops werd dieper ingegaan op deze drie thema's en gediscussieerd over hoe men klimaatadaptatie dichter bij bewoners kan brengen en hoe je jongeren kan interesseren voor dit onderwerp. Daarna werden alle deelnemers tijdens het middagprogramma uitgedaagd om hun eigen casus via designthinking verder uit te werken. Dit leverde een zeer inspirerende en enthousiasmerende werksessie op en zeven prototype oplossingen.

Voor een gedetailleerd verslag met beelden van de verschillende programmaonderdelen, kijk op: www.watereducatie.nl/kennisdag-klimaatadaptatie

Het Watereducatieplatform is een initiatief van Ingrid Regelink van Bureau voor Educatieve Communicatie en Reina Kuiper van SME Advies. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de activiteiten die het platform organiseert, dan kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..