WoudagemaalVan dinsdag 18 tot en met donderdag 20 februari aanstaande staat het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom. Belangstellenden zijn deze dagen tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld.

Wetterskip Fryslân brengt het ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Dit om de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

Bezoekerscentrum

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De interactieve expositie biedt de bezoekers een kijkje in de wereld van stoom, kracht en beweging. Vorig jaar werden het Woudagemaal en bezoekerscentrum verkozen tot ‘Leukste Uitje van Friesland’ door de leden van de ANWB.

Meertalige beleving

Ruim 80 enthousiaste vrijwilligers van de Stichting ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen voor belangstellenden in het gemaal. Ook is er een audiotour app beschikbaar, waarmee bezoekers tijdens de rondleiding in hun eigen taal de verschillende onderdelen van het gemaal kunnen beleven. De Woudagemaal-audiotour is op vrijwel iedere smartphone gratis te downloaden.

Werelderfgoed UNESCO

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij een hoge waterstand zorgt het Woudagemaal nog steeds voor droge voeten in Fryslân. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl

Openingstijden:

dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur

zondag 13.00 - 17.00 uur

Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer