Afgelopen vrijdag 14 juni was alweer de finale van de 6e editie van Knappe Waterhoofden. In het LEF Future Center van Rijkswaterstaat pitchten alle teams hun innovatieve waterideeën aan het publiek onder het toeziend oog van een vakjury. De ideeën van de scholieren waren indrukwekkend, zo vonden ook juryleden Bart Parmet (staf Deltacommissaris), Helle van der Roest (RoyalHaskoningDHV), Colette O’Prinsen (Rijkswaterstaat) en Rob van Veen (Brabantse Waterschappen).

Knappe Waterhoofden 2013De ideeën varieerden van het verwijderen van medicijnresten uit water en energie-opwekking op een kunstmatig eiland, tot methoden om het fosfaatgehalte in dichtgeslibde wateren te bepalen. Kimberly Schoenmaker en Lotte Hoes, scholieren van het Christelijk Lyceum Zeist, wonnen Knappe Waterhoofden 2013. Met hun ontwerp van groene daken die regenwater opvangen en wateroverlast moeten voorkomen, overtuigden zij de jury. De scholieren mogen naar Stockholm, waar zij ´Neerlands eer´ verdedigen bij de Stockholm Junior Water Prize, die in september tijdens de World Water Week wordt georganiseerd. In een eerste reactie vertellen Lotte en Kimberly: ‘ Dit hadden we echt niet verwacht! Maar we zijn ontzettend blij, en gaan nu zeker aan de slag om ons voor te bereiden op Stockholm!’


De publieksprijs ging naar Remco de Vries, Silke de Bos, Julian Voet en Thijs Klooster, scholieren van OSG Sevenwolden in Friesland. Dankzij het indrukwekkende filmpje van hun wateridee (een drinkwaterzuiveringsinstallatie voor ontwikkelingslanden) sleepten zij de waardebon voor het waterpretpark 'Dutch Water Dreams' in de wacht.