Werkveldkaart DroogteadaptatieWat moet de toekomstige HBO student eigenlijk allemaal kunnen en weten om de toekomstige uitdagingen op het gebied van ruimtelijke klimaatadaptatie het hoofd te kunnen bieden? In opdracht van Rijkswaterstaat voerde SME Advies een serie interviews uit met professionals die vanuit verschillende achtergronden de ruimtelijke adaptatieopgave op zich af zien komen. Daarbij is ingezoomd op het thema droogte, een van de dreigingen van klimaatverandering die veel mensen onderschatten. De uitkomsten van deze studie zijn samengevat in de zogenaamde Werkveldkaart Droogteadaptatie.

Problemen door droogte en uitdagingen voor toekomstige professionals

Voorbeelden van de gevolgen van droogte die nu al zichtbaar zijn, zijn bijvoorbeeld bodemdaling in laag Nederland met funderingsproblemen als gevolg en zoutindringing in Zeeland en Zuid-Holland. Maar in de toekomst zijn bijvoorbeeld ook bosbranden, problemen door een sproeiverbod in de landbouw en gevolgen voor de volksgezondheid niet onwaarschijnlijk.

Toekomstige professionals zullen zich geplaatst zien voor de uitdagingen van het herstellen van ontstane schade door droogte, ze zullen moeten anticiperen door de risico’s te minimaliseren op toekomstige schade, en ze zullen altijd klimaatadaptief moeten plannen, bouwen en inrichten.

Wat moet de toekomstige professional weten en kunnen?

De bodemkundige voorziet dat naast specialistische bodemkennis de verbinding met andere vakgebieden steeds belangrijker wordt. Het onderwerp bodem stond trouwens vrij centraal in deze opdracht, omdat Rijkswaterstaat merkt dat dit onderwerp vaak onderbelicht. Het bodem, water en ecosysteem is de basis en daar moeten toekomstige professionals altijd rekening mee houden. Bodem, water en ecosysteem zijn de basis waarmee we het moeten doen.

Naast kennis van deze basisonderwerpen vraagt de toekomst van professionals vooral ook veel sociale en communicatieve vaardigheden omdat je klimaatadaptatieopgaven nooit alleen kunt oplossen. Steeds vaker zijn allerlei partijen en ook bewoners betrokken bij oplossingen. Hoe belangrijk dit is blijkt in Gouda waar veel huizen verzakken door de slappe bodem. Dan moet je als gemeente heel veel communiceren en goed weten hoe een bepaalde boodschap door bewoners wordt opgevat en hoe je ze zo ver krijgt dat zij ook een bijdrage gaan leveren aan de oplossing.

Tenslotte zullen toekomstige professionals vooral ook om moeten kunnen gaan met veel nieuwe uitdagingen waarbij je vooral moet kunnen omgaan met een bepaalde mate van onzekerheid, waarbij je moet kunnen improviseren, de juiste mensen bij elkaar moet kunnen brengen en vooral samen creatief moet kunnen zijn. Daarbij leven we steeds meer in een wereld met ICT en moderne technologieën. Hier op een wijze manier mee uit de voeten kunnen is dus een vereiste.

Meer informatie over dit boekje, of het boekje downloaden? Kijk op: www.bodemplus.nl