Nederland waterland: Nederland is een land vol rivieren, kanalen, beken, sloten, vennen, meren en andere wateren. Omdat we voor een groot deel onder de zeespiegel wonen, is het belangrijk dat we al dat water goed beheren. Er valt jaarlijks meer water in Nederland dan dat er verdampt (neerslagoverschot), dus moeten we veel pompen en water afvoeren. En in de zomer zijn er vaak juist droge periodes waarin er juist behoefte is aan water.

Rijn Duitsland
De water in de Duitse Rijn heeft een paar dagen nodig om Nederland te bereiken.

Actuele waterstanden

Rijkswaterstaat en de waterschappen zetten zich in Nederland in voor voldoende water. Niet te weinig, niet teveel. Daarvoor is het belangrijk dat goed in de gaten wordt gehouden wat de waterstanden zijn. Op basis van die informatie kan er water worden afgevoerd of juist worden vastgehouden. Kijk op www.waterpeilen.nl voor de actuele en verwachte waterstanden en waterafvoer van de rivieren.

Als de waterstanden in de Nederlandse rivieren gaan stijgen en er zich een hoogwater ontwikkelt, kun je op waterpeilen.nl dagelijks de actuele verwachtingen lezen. In perioden buiten de hoogwatersituaties kun je eens in de 1 à 2 weken nieuwe berichten lezen. Ook als zich in de Nederlandse beken, poldergebieden, of langs de kust bijzondere watersituaties voordoen, wordt hierover bericht. De site richt zich met name op de stromgebieden van de rivieren de Rijn en de Maas. Ook kun je actuele webcambeelden van de rivieren bekijken.

Verwachtingen

Hoogwatergolven langs de Rijn beginnen vaak al in Zuid-Duitsland of Zwitserland en doen er 5 tot 6 dagen over om Nederland te bereiken. De hoeveelheid water die er onderweg bij komt, vanuit zijrivieren zoals de Main en de Moezel, bepaalt hoe hoog de golf uiteindelijk in Nederland aankomt. Zo kunnen verwachtingen gemaakt worden voor de waterstanden in Nederland.

Kijk op www.waterpeilen.nl