Op 8 juli hebben leerlingen van twee basisscholen uit Alblasserdam en Dordrecht een Waterpaspoort gekregen. In het paspoort staan 17 watergerelateerde erfgoedinstellingen uit de regio, zoals de molens van Kinderdijk, het Baggermuseum, Bezoekerscentrum de Biesbosch en Duurzaamheidscentrum Weizigt. Alle instellingen maken deel uit van de zogeheten Waterdriehoek Zuid-Holland: de driehoek Dordrecht-Biesbosch-Kinderdijk. Het waterpaspoort is bedoeld om het bezoek aan erfgoedinstellingen te stimuleren en kinderen kennis te laten maken met watergerelateerde onderwerpen.

Bij elk bezoek kunnen kinderen een stempel sparen in het waterpaspoort en aan het eind van het jaar vanaf 5 gespaarde stempels een prijs winnen. Er liggen 10.000 exemplaren klaar bij de VVV Dordt en bij alle deelnemers. Het waterpaspoort is gratis te verkrijgen.

waterpaspoortVan Baggermuseum tot een forellenvisvijver

De deelnemers aan het waterpaspoort zijn: het Nationaal Baggermuseum, bezoekerscentrum De Biesbosch, de Molens van Kinderdijk, Huis van Zessen, De Waterbus, de Grote Kerk in Dordt, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Museum Dorpsbehoud in Papendrecht, Korenmolen Kijk over den Dijck, het Nationaal Onderwijsmuseum, het Binnenvaartcentrum, het Dordrechts Museum, het Hof en het Huis van Simon van Gijn, de Dijksynagoge, de Forellenvisvijver in Zederik en het Dordts Patriciërshuis. De VVV Dordrecht assisteert bij de verspreiding.

Het waterpaspoort is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland en kwam tot stand dankzij bijdragen van de deelnemers, de provincie Zuid-Holland, de Waterbus, Werelderfgoed Kinderdijk, de VVV Zuid-Holland Zuid en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het waterpaspoort is verkrijgbaar bij de 17 deelnemende erfgoed-instellingen, omliggende gemeenten, de bibliotheken en de VVV’s in de regio.

Meer informatie: Erfgoedhuis Zuid-Holland