Op aarde bevindt zich een grote hoeveelheid water. Die hoeveelheid verandert niet: er komt niets bij en er gaat niets af. En dat is al miljoenen jaren zo. Wel verandert dat water steeds van toestand. Hoe zit dat nou met al dat water op onze aarde?

Jouw urine in een glas melk

Een glas melk dat jij drinkt, plas je weer uit in de vorm van urine. Daar zit hetzelfde water in. Die urine komt in het riool, dat gaat naar de rioolwaterzuivering van het waterschap en dan komt het - als het gezuiverd is - in de rivier. Van de rivier stroomt het naar zee waar het verdampt. Dat water vormt wolken en valt naar beneden in de vorm van regen. Die regen zou bijvoorbeeld in de sloot kunnen vallen waar koeien uit drinken. Van het water uit de sloot maakt de koe weer melk. En zo kan het vocht van jouw eigen urine zomaar weer in een pak melk bij jou in de koelkast terechtkomen!

waterkringloop

De waterkringloop. Bron: NRC Webpagina's

Waterkringloop

Er komt op aarde geen water bij en er gaat niets af. De hoeveelheid water op aarde blijft gelijk. Je kunt geen water bijmaken. Wel verandert de toestand en positie van het water op aarde steeds: ijs, water in de lucht, wolken, vloeibaar water in zee, rivier en grondwater. Die verplaatsing van dat water waarbij het vaak ook van toestand verandert, door neerslag, verdamping, stroming, bevriezing, ontdooiing: dat is de waterkringloop.

Zoet en zout water

De hoeveelheid water die we kunnen gebruiken als drinkwater is beperkt. Ongeveer 97,5% van al het water op aarde is zeewater en dat kunnen we niet drinken. Dat zoute water zou je wel zoet kunnen maken maar dat kost heel veel energie. De 2,5 procent zoet water vind je vooral op de Noordpool en Zuidpool. Of heel diep onder de grond. Van al het water op aarde is maar 1 procent te gebruiken als drinkwater voor de mens. Daarom is het belangrijk dat we goed met ons water omgaan en het niet vervuilen.