20190601 Wereldmelkdag melkBijna elke dag is het wel een ‘dag van..’. Zo heb je in juni bijvoorbeeld de Dag van de Flexmedewerker (20 juni), Dag van de Lange Mensen (21 juni) en op 1 juni Wereldmelkdag. Wereldmelkdag is de dag dat melk wereldwijd wordt toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. Volgens de website nzo.nl drinken miljarden mensen dagelijks melk of andere zuilvelproducten. Het is lekker, gezond, gemakkelijk en betaalbaar. Melk en zuivelproducten zijn dan ook opgenomen in de landelijke voedingsrichtlijnen overal ter wereld. Melk is dus goed voor jou als persoon, maar hoe goed is het voor het milieu? Wist je bijvoorbeeld dat er best veel water nodig is om melk te maken? 

Water voor melk

Op de website van Waterfootprint.org kan je zien hoeveel water er nodig is om verschillende dagelijkse producten te maken. Het doel van dit overzicht is je bewust maken van wat je water footprint is en dat je je waterverbruik kan verminderen. Zo kan je op deze website zien dat er voor een glas melk van 250ml maar liefst 255 liter water nodig is! Ter vergelijking: 10 minuten douchen is ongeveer 100 liter water. Andere producten waar veel water voor nodig is:

  • Varkensvlees: 5.988 liter water voor een kilo
  • Schapenvlees: 10.412 liter voor een kilo
  • Rundvlees: 15.415 liter voor een kilo
  • Cashewnoten: 14.000 liter voor een kilo
  • Chocola: 17.196 liter voor een kilo

Verlaag je Water footprint

Het Voedingscentrum geeft een aantal tips om je Water Footprint te verlagen:

  • Eet (vaker) vegetarisch. Het meeste water wordt gebruikt voor dierlijke producten 
  • Eet andere soorten vlees: kip en varken hebben de voorkeur boven rund en lam. 
  • Drink thee in plaats van koffie, water in plaats van vruchtensap en minder wijn. 
  • Gebruik minder olie en suiker, die zitten veelal in extra’s zoals koek, gebak en snacks.
  • Kies voor aardappelen, groente en fruit uit de regio. 
  • Eet biologische producten zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen. Deze hebben gemiddeld een watervoetafdruk die ongeveer 20 procent lager ligt dan de niet-biologische variant.
  • Eet wild gevangen vis en schaaldieren. Deze vissoorten hebben geen watervoetafdruk. Kweekvis wel. Kies wel voor duurzame vis. 
  • Verspil minder voedsel. 

Over de Water footprint

We gebruiken dagelijks allemaal veel water, bijvoorbeeld om te koken, wassen of om te drinken. Wat veel mensen nog niet weten is dat we nog veel meer water nodig hebben voor het maken van alledaagse dingen zoals eten, papier en katoen. Volgens het Voedingscentrum is al het water dat we gebruiken 85% voor het eten en drinken. Gemiddeld is dat 3.450 liter per dag. De ‘watervoetafdruk’ (water footprint) is een maat voor het watergebruik van een product, gemeten over de productieketen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de website van Waterfootprint of nodig een gastspreker uit om er iets over te vertellen.