Hogeschool Rotterdam

Om ook in de toekomst om te gaan met wateroverlast, droogte en andere gevolgen van extreme weersomstandigheden, moeten we aanpassingen doen. Niet alleen in onze leefomgeving, maar ook in de manier waarop we denken, doen en werken. Samenwerking tussen verschillende partijen, zoals beroepspraktijk, het onderwijs, onderzoekers en overheid op het gebied van klimaatadaptatie is hiervoor van groot belang. Door samen te leren en ontwikkelen werken we samen effectief aan vraagstukken rondom water en klimaat.

De Hogeschool Rotterdam leert en ontwikkelt samen met docenten, onderzoekers, studenten en professionals uit de beroepspraktijk. Zo ook tijdens de waterhackathon van Hogeschool Rotterdam en Watereducatie.nl. Tijdens deze hackathon op 6 en 7 februari gaan we samen met studenten aan de slag om waterbewust gedrag onder jongeren te stimuleren. We schakelen de kennis en expertise van verschillende instellingen en opleidingen. Jongeren kunnen zich op deze manier professioneel ontwikkelen en hun netwerk uitbreiden. Tegelijkertijd geeft de hackathon jongeren een kans om mee te praten over water en klimaatadaptatie, een intergenerationeel onderwerp dat aan hun eigen leefwereld raakt.

Ideeën en interventies om waterbewust gedrag te stimuleren  

Ze vergen niet alleen technologische innovaties of grootschalige vergroeningsprojecten, maar ook bewust gedragsaanpassing van inwoners. Op dit laatste gebied slaan wij met de waterhackathon de handen ineen voor met Hogeschool Rotterdam. Studenten bedenken tijdens de waterhackathon samen ideeën en interventies om waterbewust gedrag te stimuleren. De twee best beoordeelde ideeën worden in samenwerking gerealiseerd.

Samenwerking tussen onderwijs, overheid en inwoners

Hogeschool Rotterdam is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen onderwijs, overheid en de Rotterdamse inwoners. Samen met Ted Veldkamp, lector Klimaat en water bij Centre of expertise HRTech vande hogeschool, sturen ze verschillende projecten en programma’s aan zoals bijvoorbeeld living labs, waarin het onderwijs wordt gekoppeld aan maatschappelijke vraagstukken die spelen. Een ander project Thirsty cities richt zich op een droogte bestendige inrichting van de gebouwde omgeving en het verzorgen van een goede verdeelsleutel van zoet water ten tijde van schaarste. Andere projecten zijn Red & Blue, Fertile soils, en EXTRA. 

Het succesvol voorbereiden van de samenleving op een veranderend klimaat valt of staat met goede samenwerking op het gebied van Klimaatadaptie. Ted Veldkamp beaamt de essentie van het samenwerken en de rol van onderzoek en onderwijs daarin in haar boek “Samen werken aan een klimaatbestendig, water robuust en waterbewust Rotterdam”. Wil je meer weten? Bekijk hier het boek. Op de hoogte blijven van de ideeën die uit de waterhackathon komen? Houd dan onze website en nieuwsbrief in de gaten.