Het NCDO deed onderzoek naar de kennis en het bewustzijn van Nederlanders rond diverse watervraagstukken. Conclusie: Nederlanders zijn niet zo waterbewust. 

Onderzoek waterbewustzijn NCDOHoosbuien verwachten we wel, maar maatregelen nemen we (nog) niet

Een meerderheid van de Nederlanders verwacht dat extreme weersomstandigheden, zoals hoosbuien, in de toekomst vaker in Nederland zullen voorkomen en dat de toegenomen neerslag een gevolg van klimaatverandering is. Ondanks deze verwachtingen neemt slechts een klein deel (17%) maatregelen om de eigen leefomgeving regenbestendig te maken, zoals het schoonhouden van de dakgoten. Mogelijk hangt dit samen met het lage percentage Nederlanders (7%) dat in 2014 last had van wateroverlast. Maar Nederlanders vinden ook dat de lokale overheden en waterschappen in de eerste plaats voor verantwoordelijk zijn voor het beperken van wateroverlast. Slechts 1 op de 17 Nederlanders legt de verantwoordelijkheid voor de aanpak van wateroverlast bij zichzelf.

Kennis over water beperkt

De kennis over (internationale) watervraagstukken is beperkt: Nederlanders vinden weliswaar dat het water in de wereld van iedereen is, maar een meerderheid van de Nederlanders blijkt weinig of onjuiste kennis te hebben over de ongelijke toegang tot water in de wereld. Bewustzijn van watervraagstukken onder burgers wordt door zowel overheid als bedrijfsleven gezien als een belangrijk deel van oplossingen voor waterschaarste, wateroverlast en klimaatverandering. Nederlanders zijn zich bewust van watervraagstukken, maar maken het internationale waterimago van Nederland nog niet helemaal waar. Alles bijeengenomen valt onder Nederlandse burgers nog een wereld te winnen op het gebied van bewustzijn over (internationale) watervraagstukken en het duurzamer omgaan met water.

Nederlanders en water

NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) deed onderzoek over deze en meer watervraagstukken onder ruim 1.200 Nederlanders. Download het volledige onderzoeksrapport van NCDO.

Bron: OneWorld