Water en klimaatveranderingDe effecten van klimaatverandering worden ook in Nederland steeds duidelijker zichtbaar. Extreme regenbuien zorgen voor leuke plaatjes van ondergelopen straten en kinderen in opblaasbootjes, maar de schade van deze extreme regenbuien loopt in de miljoenen euro’s. Waterschappen in Nederland doen er alles aan om er voor te zorgen dat we drogen voeten houden, maar is dat genoeg om ons te beschermen tegen het veranderende klimaat? En wat kunnen we zelf doen om ook een steentje bijdragen?

Extreem weer

Het klimaat nog verandert sneller dan experts voorspelden. De extreme regenbuien die in 2050 verwacht werden vallen nu al. Dit zorgt voor leuke plaatjes van kinderen in opblaasbootjes die door de ondergelopen straten varen, maar brengt ook grote schade met zich mee. Verzekeraars verhogen hun premies voor schadeverzekeringen al, omdat er steeds meer aan schade uitgekeerd moet worden. Zo zorgde een enkele hagelbui van een half uur in Brabant vorig jaar alleen al voor miljoenen euro’s aan schade aan auto’s en kassen. Deze weersextremen als gevolg van klimaatverandering zijn onvermijdelijk zeggen experts en zullen in de komende jaren alleen maar toenemen.

Klimaatadaptatie

Neeldert van Laar van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vertelt over de maatregelen die het waterschap neemt tegen het veranderende klimaat. Doordat er in korte tijd extreem veel water valt, kunnen de riolen het water niet snel genoeg afvoeren en lopen straten, kelders en pleinen onder. Het waterschap neemt ‘klimaatadaptatie’ maatregelen, zoals het aanleggen van grote buffers om water tijdelijk in op te slaan. Dit varieert van speeltuinen en (water)pleinen die als tijdelijke wateropvang kunnen dienen tot het aanleggen van straten met meer groen, waardoor water beter weg kan lopen dan door asfalt en beton.

Wat kun je zelf doen?

De urgentie van dit probleem is groot en heeft binnen de landelijke politiek te weinig prioriteit, stelt Neeldert. De waterschappen werken hard aan maatregelen tegen klimaatverandering, maar we kunnen allemaal een steentje bijdragen. Haal bijvoorbeeld de tegels uit het schoolplein of je eigen tuin en zet er planten en struiken in. Hierdoor kan er meer water wegzakken in de grond en wordt water vastgehouden, zodat het ‘vertraagd’ naar het riool stroomt in plaats van allemaal in een keer. Het zijn kleine dingen, maar als we allemaal bewuster met water en het veranderende klimaat omgaan, dan is de kans groter dat we onze voeten droog houden.