Eindevenement Waterhelden

Uitreiking Hansje Brinker Prijs 1

De nieuwe Hansje Brinker is gevonden! Op 25 september is de campagne Waterhelden afgesloten tijdens het het event ‘Klimaat verandert jouw regio’ op de Landschapstriënnale in Haarlemmermeer. Drie plannen vielen in de prijzen, waarvan de Veronicaschool uit Haarlem de eerste prijs t.w.v. €3.500 in ontvangst heeft mogen nemen.

De afgelopen maanden hebben de inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer nagedacht over oplossingen voor wateroverlast als gevolg van de klimaatverandering. In totaal hebben negen verschillende inzenders laten zien hoe zij zich voorbereiden op heftige hoosbuien in de toekomst, waarmee biodiversiteit en leefbaarheid verhoogd wordt en hittestress wordt tegengaan. Wethouders Cora-Yfke Sikkema (gemeente Haarlem) en John Nederstigt (gemeente Haarlemmermeer) maakten begin september een selectie van de vijf beste plannen. Hierop mocht het publiek tot en met vrijdag 22 september hun stem uitbrengen. Het werd een nek-aan-nek race waarbij tot het laatste uur niet kon worden voorspeld wie er als winnaar uit de bus zou komen. Om 17.00 uur werd bekend welke drie beste deltaplannen de Hansje Brinker Prijs hadden gewonnen.

De campagne was een samenwerking tussen verschillende partijen uit de regio die klimaatadaptatie hoog op de agenda hebben staan. Hoogheemraadschap Rijnland, a.s.r., Rabobank, gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer, AH Daktuinadvies en Meerlanden hebben in samenwerking met Nudge deze campagne tot stand gebracht.

In deze campagne stonden naast de competitie ook bewustwording en inspiratie centraal. Tips & tricks werden daarom verspreid via online kanalen. Bijvoorbeeld over hoe je om kan gaan met hoosbuien, waterbestendige tips voor de tuin en hoe waterschade voorkomen kan worden.

De winnaars

Het plan van het Kweekcafé in Haarlem is geëindigd op de derde plek. Door regenwater in grote tanks op te vangen en deze te koppelen aan een irrigatiesysteem voor planten, wordt hun plantenkas omgetoverd tot een ware groene oase. Kinderen kunnen al fietsend het water omhoog pompen, waardoor er zelfs een educatief element aan dit plan verbonden is. Ber Onderwater, woordvoerder van verzekeringsmaatschappij a.s.r. reikte de prijs van €500 uit aan Brigitte Kool van het Kweekcafé. Voor a.s.r. zijn preventieve maatregelen tegen wateroverlast ontzettend belangrijk en deze campagne sloot daar dan ook goed op aan.

De Vrije School Kleverpark in Haarlem heeft met hun plan Natuurlijk Vrij Speelplein’een fantastische tweede plaats behaald. Leerkrachten en ouders van deze startende dependance hebben gezamenlijk een oplossing bedacht voor een groen schoolplein, dat nu nog vol ligt met tegels. In hun plan staan spelende kinderen centraal, in harmonie met de inheemse natuurlijke leefomgeving. Maarten Noordhuis Afdelingsmanager Gebiedsontwikkeling en Beheer bij de Gemeente Haarlem reikte vol trots deze prijs t.w.v. €1.500 uit aan Niels van der Sandt. De gemeente laat hiermee zien dat ze deze oplossingen enorm aanmoedigt en hoopt dat dit als voorbeeld dient voor andere scholen.

Als laatste was het de eer aan Hans Pluckel, bestuurslid bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, om de eerste prijs uit te reiken. Met 772 stemmen en een goed doordacht plan is deVeronicaschool in Haarlem een trotse, terechte winnaar. Ze zijn tijdens de wedstrijd fanatiek aan de slag gegaan: door op de laatste dag een stemlokaal in te richten, hebben ze ervoor gezorgd dat uiteindelijk bijna iedereen heeft gestemd. Ook werden alle families en vrienden ingeschakeld om hun stem uit te brengen. Linda Manders en Marc Schenk namen namens de school de cheque van €3.500 in ontvangst. Zij willen het schoolplein het komende jaar omtoveren tot zogenaamd speelnatuur. Een groene omgeving is namelijk niet alleen goed voor het milieu, het helpt kinderen ook in hun ontwikkeling. Door kinderen en natuur aan elkaar te verbinden dragen zij bij aan een gezonde, duurzame toekomst. En het bedrag zorgt ervoor dat ze een goede start kunnen maken!

Het vervolg En wat gebeurt er nu? Het is tijd om de plannen uit te voeren! Uiteraard worden al deze Waterhelden op de voet gevolgd en zullen ze hopelijk snel hun plan kunnen verwezenlijken.