IJsselmeer

Inspireren en programmeren, dat was het doel van het Living Lab van het Watereducatie Platform op 15 november j.l. Het netwerk van het Watereducatie Platform kwam bij elkaar in Utrecht. 

Het Watereducatie Platform: een actief netwerk van professionals

Het netwerk bestaat voornamelijk uit professionals met verschillende achtergronden gerelateerd aan water, educatie en communicatie. Ook docenten en mensen vanuit het bedrijfsleven zijn welkom. Het doel van de bijeenkomsten van het Watereducatie Platform is het uitwisselen van kennis over de ontwikkelingen in het vakgebied, elkaar inspireren en leren van elkaars ervaringen. Naast inspiratie en uitwisseling was het Living Lab dit keer vooral gericht op het vormgeven van de toekomst van het netwerk: programmeren van onderwerpen, opstellen van een agenda en inventariseren van wensen en mogelijkheden. Het Watereducatie Platform is geïnitieerd door Ingrid Regelink en wordt gecoördineerd door Ingrid in samenwerking met Reina Kuiper en Noortje Brookhuis van SME Advies. Het idee is dat zij alleen een faciliterende rol hebben en de deelnemers zelf inhoud gaan geven aan het netwerk, locaties beschikbaar stellen, etc.

Welke ontwikkelingen zijn er in de watereducatie wereld?

Een van de organisaties binnen het netwerk die op het gebied van watereducatie aan de weg timmert is het Zuiderzeemuseum. Anna Tiedink nam ons mee in haar ervaringen met succesvolle educatieprogramma’s over hoogwater en evacuatie die in het Zuiderzeemuseum worden uitgevoerd en deelde haar nieuwe uitdaging: het ontwikkelen van een rondreizende tentoonstelling/wateractiviteit. Ook Monique Pas van IVN Groningen krijgt samen met de noordelijke waterschappen, drinkwaterbedrijf Vitens en het voortgezet onderwijs veel voor elkaar op het gebied van watereducatie. Zij coördineert het WaterXplorelab en werkt met een succesvolle educatieve aanpak: Leerlingen kruipen in de rol van adviseurs en geven advies over een concreet waterprobleem voor echte opdrachtgevers.  De resultaten worden gepresenteerd tijdens het Jeugd Watercongres. Ook het Poldermuseum in Andijk is in ontwikkeling. Daar komt een Centrum voor Water met een ontmoetingsruimte komt voor 75 personen, gericht op training en opleiding en buiten een waterexperience.

Vorm en inhoud geven aan het Watereducatie Platform

Iedereen is het er over eens dat ontmoetingen zinvol zijn omdat je elkaar spreekt, inspireert en gemakkelijk kennis en ervaringen uitwisselt. Juist in de wandelgangen en bij de koffie ontstaan er ideeën en vinden mensen elkaar. Dan heb je de kans om uit te wisselen over hoe je de dingen aanpakt, wat wel werkt en wat niet. De deelnemers willen graag inspirerende verhalen en actuele ervaringen horen en ook inbrengen. Een greep uit de onderwerpen die genoemd zijn voor volgende bijeenkomsten: organisatorische samenwerking, geldstromen en subsidies, leerecosystemen, water en ecologie, arbeidsmarktcommunicatie, verbinding tussen water en duurzaamheid en ontwikkelingen in het onderwijs. Veel aandacht gaat op dit moment uit naar het onderwerp klimaatadaptatie. Daar zullen we dan ook specifiek aandacht aan gaan besteden. Is er een (andere) onderwerp waarover je informatie wilt delen met het netwerk of waarover je graag een inhoudelijke bijdrage wilt leveren aan een bijeenkomst? Laat het ons weten! Wil je op de hoogte blijven en je aansluiten bij het Watereducatie Platform, mailingen en nieuwsbrieven ontvangen? Stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je de online discussies van het netwerk volgen, wordt dan nu lid van de LinkedIngroep Watereducatie.
En noteer vast onze volgende bijeenkomst in je agenda: 23 mei 2017.

Het uitgebreide verslag van het Living Lab kunt u hier downloaden.