Nederlanders zijn zich niet of nauwelijks bewust van een gevaar van een ernstige overstroming in hun omgeving. Adwin Bosschaart  - docent aardrijkskunde, lerarenopleider en onderzoeker - heeft lesmateriaal ontwikkeld om leerlingen aan het denken te zetten over overstromingen in Nederland. Deze lessenserie is nu aangepast voor de regio Noord-Holland en is op 16 juni gepresenteerd op een docentenbijeenkomst van het KNAG.

overstromingsrisicoatlas1Overstromingsrisico-atlas

Centraal in de lessenserie staat een web-applicatie waarmee leerlingen kunnen verkennen wat er gebeurt als dijken of duinen doorbreken in de eigen omgeving: de overstromingsrisico-atlas. Op een digitale kaart kunnen ze klikken op duinen en dijken en zien hoe het achterliggende land in de loop van enkele uren of dagen onder water loopt. In het bijbehorend lesmateriaal zijn ook historische kaarten, oude foto’s en verhalen opgenomen over overstromingen in het verleden. Ook gaat het over de gevolgen van overstromingen.

Lesmateriaal voor scholen in Noord-Holland

Het lesmateriaal is toegeschreven op drie verschillende deelgebieden in Noord-Holland:

  • Kustzone van Noord-Holland
  • West-Friesland en Wieringen
  • Zaanstreek en Waterland

Het lesmateriaal is bedoeld voor de 3e klas havo/vwo. Het lesmateriaal is gemaakt met ondersteuning van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, het Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier en Waterschap Rivierenland.

Meer informatie: www.overstromingsrisicoatlas.nl en www.knag.nl