Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn er al meer dan 17.000 Groene Vlaggen uitgereikt op ruim 49.000 deelnemende scholen in 64 landen. In Nederland richt het keurmerk zich op scholen uit het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO. Een van de belangrijke thema's die onderdeel zijn van Eco-Schools is het thema water.

Student-led change: duurzame bewustwording en gedragsverandering 

Eco-Schools is gebaseerd op het principe 'student-led change'. Dat betekent dat leerlingen een heel belangrijke rol vervullen in de verandering die een school ondergaat. Er moet ruimte zijn om te experimenteren met eigen oplossingen en handelingsperspectieven. Met een focus op gedrag en educatie daagt de Eco-Schoolsmethodiek uit tot het nemen van zeer veelzijdige maatregelen binnen de mogelijkheden van de school. De leerlingen/studenten gaan zelf op zoek naar hoe het geregeld is in de school en wat er beter kan rondom verschillende duurzaamheidsthema’s.

Voor het thema water zijn er bijvoorbeeld steeds meer scholen die hun regenwater afkoppelen en dit gebruik in de schooltuin of zelfs voor het doorspoelen van het toilet. Ook vervangen scholen bijvoorbeeld hun lekkende kranen en plaatsen zij een drinkwatertappunt om het gebruik van plastic flesjes tegen te gaan. Eco-Schools gaat niet alleen over praktische maatregelen, maar ook over het verankeren van duurzaamheid in het curriculum.

Eco-Schools stimuleert leerlingen en docenten om op een ondernemende manier de school te verduurzamen. Duurzaamheid is dan niet meer geitenwollensokken achtig maar iets waarmee je echt een maatschappelijke bijdrage kunt leveren. Dit leidt tot verrassende inzichten en maatregelen die echt effect sorteren. De leerlingen enthousiasmeren medeleerlingen, schoolpersoneel en ouders en vormen zo het begin van de verandering. Deze methodiek is gebaseerd op ISO 14001. Kern van de ISO-systematiek is dat de organisatie zélf aangeeft wat die gaat doen en dat gemonitord wordt of de gestelde doelen worden gehaald en de voorgenomen maatregelen zijn uitgevoerd. Daarmee werkt de school aan hun eigen duurzame veranderproces.

hijsen groene vlag 1

Landelijke kennisdag

Zijn jullie al Eco-Schools? Of wil je wel eens ontdekken wat Eco-Schools verder inhoudt en wat de ervaringen zijn van andere scholen? Hebben jullie een inspirerend voorbeeld op school of zijn jullie juist op zoek naar nieuwe energie en inspiratie? Kom dan naar de Kennisdag van Eco-Schools! Op woensdag 11 oktober, de dag na de Dag van de Duurzaamheid, is het weer zo ver: de landelijke kennisdag van Eco-Schools! We zullen te gast zijn bij Helicon VMBO Den Bosch. De dag is bedoeld voor alle Eco-teams van VO-scholen en MBO-scholen en geïnteresseerden.

  • Wat? Landelijke kennisdag Eco-Schools voor alle Eco-teams (leerlingen en docenten) van VO-scholen en MBO-scholen
  • Wanneer? Woensdag 11 oktober 2017
  • Hoe laat? 13.00 - 17.00 uur
  • Waar? Helicon VMBO Den Bosch, Hervensebaan 7, 5232 JL 's-Hertogenbosch

Voor en door leerlingen

Het wordt een middag voor en door de leerlingen en docenten, met natuurlijk ook kennis en inspiratie van buiten. De kennisdag is bedoeld om kennis op te doen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. We verzekeren je: na deze dag zit je vol energie om jouw eigen school nog verder te verduurzamen!

Ondersteuningspartner Supporter van Schoon

De kennisdag wordt mede mogelijk gemaakt door Supporter van Schoon. Supporter van Schoon is themapartner van Eco-Schools Nederland op het gebied van Afval & grondstoffen.

Meld je nu aan!

Via deze link kan je je school aanmelden voor de landelijke kennisdag.