Morgen vindt de Watereducatiedag plaats in GeoFort Herwijnen. Het onderwerp van deze dag is klimaatadaptatie. Het zal niemand ontgaan zijn dat het klimaat verandert. We maken heftige stormen mee met extreme regenval, extreme sneeuwval, extreme wind en extreme temperaturen. We hebben regelmatig last van een weerrecord. In 2018 was het de warmste 24 januari ooit met 14°C. De stedelijke omgeving is niet gebouwd op extreem weer. We moeten ons aanpassen aan dit nieuwe klimaat, we moeten ons adapteren.

Klimaatbestendige stad

Een klimaatbestedige stad is een stad die bestand is tegen periodes van droogte, hitte en tegen wateroverlast. Bovendien moet die stad zich kunnen aanpassen aan de almaar toenemende vraag naar water, warmte en verkoeling, eten en transport. Het slimste is om die aanpassingen in te voeren op een moment dat er toch al iets aan de leefomgeving verandert. Wanneer er een nieuwe (water)weg, wijk of viaduct gebouwd wordt, kan er meteen nagedacht worden over wat de gevolgen van klimaatverandering voor die omgeving heeft en hoe er in de bouw al rekening kan worden gehouden met extreme klimaten.

Klimaatadaptatie goed voor de economie

Klimaatadaptatie is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor de economie. Een westerstorm zoals die van 18 januari j.l. richt veel schade aan de omgeving aan. Klimaatadaptief bouwen en verbouwen betekent vaak een grotere arbeidsinvestering en dus meer werkgelegenheid. Het inrichten van groene gebieden in de stedelijke omgeving leidt tot een gezondere luchtkwaliteit, waardoor ook de bewoners van een stad gezonder zijn, met minder ziekte verzuim. Bovendien zijn groene zone's buffers voor de afvoer van regenwater, wat een mindere piekbelasting op het riool geeft.

Waterkennisdag 15 februari 2018

Op de watereducatiedag wordt er gezamenlijk nagedacht over klimaatadaptatie. In parallele sessies wordt nagedacht over (1) communicatie en educatie in de stedelijke klimaatadaptatieopgave, (2) de didaktiek van duurzaamheid en (3) waardevermeerdering en co-creatie voor klimaatadaptatieopgaves. Ook is er een plenaire sessie design thinking om de in de parallele sessies bedachte oplossingen direct in de praktijk te kunnen uitwerken.