Op 5 juni presenteerden 100 leerlingen uit Groningen en Drenthe hun adviezen over duurzaam waterbeheer aan de watersector op het jeugdwatercongres #15jwc. Daphne, Jip en Tijn van het Praedinius Gymnasium uit Groningen hebben gewonnen met hun advies voor Noorderzijlvest 'Sponstube'.

Leerlingen uit de onderbouw van VMBO tot VWO hebben in de afgelopen periode gewerkt aan een wateropdracht voor één van de partijen. Op het jeugdwatercongres presenteren ze de resultaten aan de vakjury, die bestaat uit bestuurders en medewerkers van de organiserende partijen.

jeugdwatercongres 2015Oplossing overtollig water: de Sponstube

Leerlingen van het Praedinius Gymnasium in Groningen hebben voor Noorderzijlvest nagedacht over een oplossing voor overtollig water. Het winnende groepje bestaande uit Tijn, Daphne en Jip, bedacht de 'Sponstube'. Een systeem om naast een sloot een soort grote sponzen te plaatsen die water opslaan. Bij droogte laten de sponzen het water los, door ze als het ware uit te knijpen. Samen met de groepjes die tweede en derde werden op het Praedinius streden Tijn, Daphne en Jip op het jeugdwatercongres tegen scholieren van andere scholen. Daarbij is hun advies als beste uit de bus gekomen.

Proefjes en klimmen tot grote NAP-hoogten

Naast het presenteren van hun opdracht en oplossing konden de leerlingen kiezen uit een afwisselend programma. Van watertechnologie proefjes tot en met waterleven. Ook fysiek leefden de leerlingen zich uit: bijvoorbeeld op de klimwand klimmen tot verschillende NAP hoogten.

Watertalent gezocht!

Om onze reputatie als waterland hoog te houden hebben we ook in de toekomst talent nodig in de watersector. De watersector vindt het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met het werk van de watersector en jongeren te interesseren voor een beroep in de watersector. De jongeren van nu zijn wellicht de werknemers en collega’s van morgen.

Het jeugdwatercongres is een initiatief van IVN, de Provincies Groningen en Drenthe en de Waterschappen Noorderzijlvest, Reest en Wieden en Hunze en Aa's.

Bron: Waterschap Noorderzijlvest