IJSO

'Water en Duurzaamheid', dat is het thema van de 14e Internationale Junior Science Olympiade. Het waterschap Rijn en IJssel en de Unie van Waterschappen zijn partners geworden bij het IJSO 2017 project. ‘Nederland Waterland’ heeft het voortgezet onderwijs de nodige - veelal nog onbekende-  informatie te bieden. Het werk van de watersector in Nederland is veel breder en innovatiever dan menigeen denkt. De waterschappen hopen met het boekje over IJSO en het thema water leerlingen te motiveren om deel te nemen aan deze Olympiade en verder te gaan in vakken als natuurkunde, biologie en scheikunde en een studie in die richting te kiezen. De watersector biedt een (jonge) leerling na zijn opleiding voldoende nationale en internationale kansen en uitdagingen. Kortom: we hebben in ons land – zeker ook in deze sector- de goed opgeleide jongeren in de toekomst gewoon nodig.

Aanmelden kan nog

Wilt u uw leerlingen nog laten meedoen aan de 14e Internationale Junior Schience Olympiade? U kunt zich nog aanmelden kan nog tot 21 december op http://ijsonederland.nl Alle havo- en vwo-leerlingen uit de onderbouw (t/m leerjaar 3) en bovenbouw die op 31 december 2017 ten hoogste 15 jaar zijn kunnen meedoen aan de landelijke voorronde die in 2017 plaatsvindt op 17 januari. Het is een schriftelijke bio/na/sk-toets van 100 minuten die op de eigen school wordt afgenomen. De beide teams die op 7 april 2017 tijdens de nationale eindronde geselecteerd worden, gaan Nederland vertegenwoordigen op de 14e International Junior Science Olympiad, begin december 2017 in Nijmegen.

Nationale voorronde

In samenwerking met o.a. de Topsector Water en het ministerie van OCW vindt op 13 februari 2017 een landelijke prijsuitreiking plaats, waarvoor zoveel mogelijk scholen die deelgenomen hebben aan de voorronde worden uitgenodigd. Op deze feestelijke prijsuitreiking wordt bekend gemaakt welke twee groepen leerlingen doorgaan naar de eindronde. Daarnaast zal er een uitgebreid prijzenpakket zijn, niet alleen voor de leerlingen die doorgaan naar de eindronde, maar ook voor de anderen. Zo krijgen de beste leerlingen een uniek certificaat. Ook voor uitblinkende scholen zijn er prijzen.

Nationale eindronde

De nationale eindronde wordt gehouden op vrijdag 7 april 2017 aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en bestaat uit een theoretische en praktische toets. Alle leerlingen maken individueel toetsen met vragen uit de drie vakgebieden. Er worden dit jaar twee teams van zes leerlingen geselecteerd voor de internationale wedstrijd: een team uit de onderbouw en een team uit de bovenbouw. Voor alle deelnemers aan de eindronde zijn er dit jaar bijzondere prijzen te winnen. Beide teams krijgen nog trainingsdagen op o.a. de Radboud Universiteit en Fontys Hogeschool Eindhoven om zich nog beter voor te bereiden op de internationale wedstrijd.

Internationale eindronde

De internationale eindronde zal plaatsvinden in december 2017 in Arnhem en Nijmegen.