De watersector is hard op zoek naar nieuwe professionals. Er is al een tekort aan arbeidskrachten in de watersector en dat wordt de komende jaren alleen maar groter, omdat watervraagstukken alleen maar belangrijker worden en er bovendien veel waterprofessionals met pensioen zullen gaan de komende jaren. De uitdaging is dus om de watersector goed onder de aandacht te brengen onder jongeren. Een goede relatie tussen onderwijs en waterarbeidsmarkt is dus nodig. Daar helpt het platform watereducatie.nl graag aan mee, bijvoorbeeld door enthousiaste gastsprekers uit de watersector voor de klas te zetten!

'De vrijblijvende samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt moet afgelopen zijn'

onderwijs en arbeidsmarktOp de bijeenkomst van het Platform Zoet-Zout van eind januari zijn zo'n 50 specialisten uit onderwijs en watersector bij elkaar gekomen om de onderlinge relaties te versterken. In onderstaande courant kun je lezen wat er op de bijeenkomst is besproken: de inleiding op het thema door Rijkswaterstaat, de kennisvragen van waterbeheerders, de praktijkgerichte projecten van vier studenten, de opbouw van het onderwijs, de gespreksrondes en de oogst. Ook kunt u de bevindingen lezen van tien interviews, die ter voorbereiding op de bijeenkomst zijn gehouden met vertegenwoordigers van beleid, waterbeheer, natuurbeheer en onderwijs.

Rein van der Kluit, oud hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat, noemt de situatie urgent. Volgens hem is de positie van waterbeheer in het geding. Uit onderzoek is gebleken dat de watersector de komende jaren duizenden mensen nodig heeft. Voor bepaalde vacatures weet Rijkswaterstaat al zeker dat ze niet vervuld kunnen worden. Ook aan de onderwijskant ontstaat druk: dat moet er immers voor zorgen dat zijn curricula blijven aansluiten op de arbeidsmarkt. De watersector en het onderwijs hebben elkaar dan ook hard nodig om deze urgente problematiek op te lossen en de vrijblijvende samenwerking tussen de watersector en het onderwijs moet afgelopen zijn.

{phocadownload view=file|id=12|text=Zoet-zoutcourant maart 2015|target=b}