OnderwaterhockeyHoestend en proestend kom ik boven. Ik heb net een dik uur op de bodem van een zwembad geprobeerd te liggen. Zonder duikfles, maar met flippers, een duikbril, een snorkel, een waterpolo cap, een handschoen en een stick. 

Met het stickje, van 30 cm lang, probeer ik de puck van 1.3 kg zwemmend de doelbak in te duwen. 

Ik werk samen met 5 teamgenoten en 6 tegenstanders proberen bij ons te scoren.

Soms is het alleen een soort kluwen van lijven die als vissen om elkaar heen draaien. Soms breekt er iemand los van de massa en kan een heel eind zwemmen naar de doelbak van de ander. Maar bijna altijd komt er wel weer een tegenstander bij om het moeilijk te maken. Het is een chaotische, inspannende en veruit één van de leukste sporten die ik ooit heb gedaan. 

Welkom bij onderwaterhockey.

onderwater hockey doelbakVera Praet beoefent deze sport al jaren en nam mij mee naar een proefles om me de fijne kneepjes ervan uit te leggen. Want die reactie 'Onderwater...wat??' hoort zij regelmatig als ze vertelt welke sport ze doet. Vera speelt al 12 jaar op het hoogste niveau onderwaterhockey. Dat betekent dat ze dus ook naar de wereldkampioenschappen is geweest in Canada afgelopen zomer.

Oorspronkelijk begonnen bij Onderwater Sport Club Dordrecht heeft Vera inmiddels meegeholpen met het opzetten van een nieuwe een vereniging in Utrecht  (www.onderwaterhockeyutrecht.nl). In Nederland wordt er bij ongeveer 30 verenigingen onderwaterhockey gespeeld, van Groningen tot Zuid-Limburg. Veel verenigingen zijn actief in de landelijke competitie, waar in totaal zo’n 40 teams aan mee doen. Naast de competitie worden door veel verenigingen toernooien georganiseerd door het hele land. 

Als je zo'n onbekende sport speelt moet je natuurlijk nogal vaak uitleggen hoe dat dan precies gaat. Met filmpjes en enthousiasme komt Vera een heel eind. De meest gestelde vraag is of Vera dan ook heel lang haar adem in kan houden? "Dat valt wel mee. Als het moet kan ik het in rust wel  lang, tot 2.40 minuut, maar tijdens het spel ben je echt intensief aan het sporten en is een bodemtijd van 20 seconden al best lang". Dat het een intensieve sport is zie je ook aan de hijgende ademhaling van de spelers als ze even boven zijn voor een nieuwe hap lucht. 

Ontstaan 

Onderwaterhockey is ontstaan omdat Engelse duikers zich in de winter verveelden toen ze alleen maar in een zwembad lagen. Dus hebben ze er maar eens een puck en wat ingekorte ijshockey sticks bijgepakt en vandaaruit is de sport geworden wat het nu is. 

Wat het leukste is aan onderwaterhockey? Vera: "Het is 3D. Je tegenstander kan niet alleen van voren, opzij of achteren komen, maar ook van boven en van onder. En je moet natuurlijk ook nog je adem inhouden. Dat maakt het veel spannender en spectaculairder dan andere sporten."

Dat het leuk is kan ik beamen, want na de proefles doe ik nog twee cursussen. Het gevoel dat ik verdrink wordt snel minder en ik kan steeds vaker iets nuttigs doen op de bodem van het zwembad. Onderwaterhockey gek? Ja, maar ook super leuk!

Keertje proberen? De Utrechtse vereniging houdt in september weer een nieuwe ronde proeflessen en cursus. Kijk hier.

Nationale Sportweek

Tijdens de Nationale Sportweek (15 - 23 september) kun je ook bij veel andere verenigingen proeflessen volgen in allerlei verschillende sporten. Meer weten? Kijk op de website van Nationale Sportweek.