Ruik, proef, bekijk en test het water in Amsterdam

De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam veel schoner geworden. Zeker in de zomer maken de bewoners van de stad dan ook volop gebruik van het Amsterdamse water. Het warme weer maar ook hevige regenbuien kunnen er voor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Tijd om de waterkwaliteit in de stad nog beter in beeld te brengen!

Amsterdam

Waarom Het Schone Waterexperiment?

In Het Schone Waterexperiment meten burgers van Amsterdam als ‘Waterexpert’ samen met wateronderzoekers van Deltares, Wageningen Universiteit, KWR, Waternet, AMS Institute en kunstenaar Pavèl van Houten in de zomer van 2017 hoe schoon het water in de grachten, sloten, vaarten en vijvers van Amsterdam is. De wetenschap komt hiermee dichter naar de bewoner toe.

Omdat er op veel meer plekken en tijdstippen in de stad tegelijk gemeten wordt én doordat we dit samen met 500 Waterexperts doen, krijgen we veel meer en sneller inzicht in de kwaliteit van het water. We vragen ook naar de ervaringen met het water in Amsterdam. Hierdoor leren we meer over welke plekken aan het water populair zijn en op welke manieren de bewoners er gebruik van maken. Bijvoorbeeld voor zwemmen of varen.

Wil jij één van de 500 Amsterdamse Waterexperts zijn die deze zomer gaat onderzoeken hoe schoon het water in de stad is? En ook wat er allemaal in en op het water leeft? Doe dan mee met Het Schone Waterexperiment!

BronHet schone water experiment