wereldvismigratiedagOp 21 mei 2016 is het Wereld Vismigratiedag. Met dit evenement wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van trekvissen en gezonde en productieve rivieren. Het gaat namelijk slecht met trekvissen. Overal worden ze bedreigd door blokkering van hun migratieroutes, vervuiling en overbevissing. Trekvissen vormen een belangrijke schakel in ecosystemen en zijn een belangrijke voedingsbron voor mens en dier.

Het creëren van bewustwording en draagvlak is een essentiële eerste stap om uiteindelijk gezonde en vrij stromende rivieren te realiseren en trekvissen de kans te geven zich te herstellen. Tijdens Wereld Vismigratiedag worden er daarom op een groot aantal locaties in allerlei landen over de wereld activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van de noodzaak om migratieknelpunten op te lossen.

Doet jouw school ook mee?

Ook in Nederland is er op zaterdag 21 mei 2016 en in de week voorafgaand aan 21 mei veel te beleven. Er zijn een aantal manieren waarop je als school mee kunt doen aan Wereld Vismigratiedag:

  1. Er wordt een kleur/tekenwedstrijd georganiseerd voor kinderen, waarmee mooie Patagonia-producten te winnen zijn (jassen, rugzakken etc.). Voor de kleurplaten en uitleg over de wedstrijd: worldfishmigrationdag.com
  2. Wereld Vismigratiedag is een ideale gelegenheid om in je lesprogramma een item over trekvissen en vrij stromende rivieren op te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een expert van een waterschap vragen om iets te komen vertellen of een excursies maken naar een vispassage of een beek begeleid door een expert. Zulke activiteiten kun je hier registreren.
  3. Veel organisaties openen op zaterdag 21 mei speciaal hun deuren voor het publiek. Schoolkinderen en hun ouders zijn van harte welkom. Als bezoeker kom je hiermee op plekken waar je normaal niet komt. Zo kun je gemalen bezoeken, vispassages in actie zien en monitoring van trekvissen van dichtbij bekijken. Kijk waar overal evenementen georganiseerd worden.

Heb je andere ideeën om mee te doen aan Wereld Vismigratiedag, of wil je wat praktische tips bij het organiseren van een activiteit? Neem dan contact met op met Joost van Deelen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron foto: nationalgeographic.nl, fotograaf Willem Kolvoort