In januari werden weer 29 watergastsprekers getraind door SME Advies in samenwerking met Adwin Bosschaart van de Hogeschool van Amsterdam en Tim Favier van de Universiteit van Utrecht. 15 gastsprekers van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en 14 van Het Waterschap Noorderzijlvest.                                                                                                               

Gastspreker verbindt lesstof met de maatschappij

Zeker rond Wereldwaterdag op 22 maart is een gastspreker, die iets kan vertellen over de dagelijkse praktijk van het waterbeheer, zeer welkom in het onderwijs. De gastspreker brengt de maatschappij in de klas, en in het bijzonder de dagelijkse praktijk van het waterbeheer met alle problemen, dilemma’s en oplossingen. Een gastspreker geeft idealiter geen saaie presentatie, maar gaat de dialoog aan met de leerlingen en verlevendigt de lesstof met voorbeelden, proefjes, rollenspellen, opdrachten of een excursie.

Adwin Bosschaart over de gastsprekerstraining: Gastsprekers hebben veel ervaring in de praktijk maar hoe breng je die ervaringen over op leerlingen? De meeste deelnemers aan de training zitten met die vraag. Groepen met 13 tot 15-jarige leerlingen worden vaak als de grootste uitdaging gezien.Tijdens de training laten we de gastsprekers ontdekken hoe je ook die leerlingen kunt motiveren en aan het denken kunt zetten. Het wordt al snel duidelijk dat een gastles vooral geen spreekbeurt is. De uitdaging zit er in om op basis van praktijkervaring een interessante en uitdagende casus voor leerlingen te maken. De gastsprekers gaan tijdens de training zelf een les bedenken waarin een puzzelelement, een ontwerp-opdracht of juist een rollenspel met een belangenafweging zit. Uiteindelijk is de samenwerking met de docent van de klas of groep daarbij cruciaal.

gastles water2Een goede gastles geven kun je leren

Wat leren de waterprofessionals tijdens de gastsprekerstraining? Dat een gastles effectiever is als je niet alleen maar jouw verhaal houdt, maar er een interactieve les van maakt, onder andere door vragen te stellen en op te roepen.

Meestal trainen we groepen waterprofessionals die al wel eens voor een klas hebben gestaan, samen weten ze vaak al erg veel. Ze kunnen elkaar tips geven en helpen met ideeën. De cursus voorziet in een stuk theorie over leren en didactiek en in het leren toepassen daarvan in een eigen lesopzet uitgaande van de eigen deskundigheid. Ook wordt aan de hand van het onderzoek van Adwin Bosschaart en het nieuwe lesmateriaal ‘Hoogwater op het schoolplein’ geïllustreerd hoe leerlingen denken over water in Nederland, en in het bijzonder over overstromingsgevaar. Daarmee krijgen de gastsprekers een indruk van de doelgroep die ze voor zicht krijgen en het kennisniveau.

Reactie van een deelnemer: De cursus sprak me in bijzonder aan door de interactieve methode. In gesprek gaan met anderen geeft je niet alleen praktische informatie, maar laat je ook zelf nadenken en beseffen wat je eigenlijk al weet.

Matchen van scholen en gastsprekers

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft heel persoonlijke contacten met de scholen. Zij streven naar het bouwen van langdurige relaties tussen de gastsprekers en de scholen. Zij werken vaak met projecten op maat en zijn het derde waterschap waar het lesmateriaal Hoogwater op het Schoolplein binnenkort zal gaan draaien.

Waterschap Noorderzijlvest start nu met 14 gastsprekers. Docenten kunnen straks, met behulp van de matchingstool van SME Advies heel simpel online een gastspreker boeken op de eigen site van het waterschap.

Marjan Blom van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden over de gastsprekerstraining: Ik vond het een hele leuke en nuttige training. En van collega’s heb ik ook enthousiaste reacties gekregen. Een aanrader voor andere organisaties die over zo'n training denken. Ik ben ook heel tevreden over hoe mijn extra wensen zijn ingepast in het programma en de reader.

Meer informatie over gastsprekerstrainingen? Neem dan contact op met Reina Kuiper, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 030-6358907.