Kinderen en Water

Drinkwater dat thuis uit de kraan komt en alles wat daaraan vooraf gaat. Dat is het thema in de gastlessen van Vitens. Immers, voor je schoon en zuiver drinkwater krijgt, moet er best veel gebeuren. In Nederland wordt water van extreem goede kwaliteit gemaakt. Vitens vindt het belangrijk om deze kennis uit te dragen, ook naar de kinderen van het basisonderwijs. Vitens wil de kinderen mede interesseren voor de techniek achter het leveren van water.

‘Tijdens de gastlessen laat ik eerst een stukje film zien en daarna wordt het waterproces besproken, vertelt Ronald Haverkamp van Vitens. ‘Ook doen we waterproefjes om de hardheid en pH van water te bepalen. Wat ik vooral merk is dat de kinderen veel vragen stellen en ze enthousiast zijn over het waterproces. Dat maakt het geven van gastlessen iedere keer bijzonder. Het is fijn om elke keer weer de kinderen iets bij te kunnen brengen op het gebied van water en dat het eigenlijk helemaal niet zo normaal is dat het water zo bij ons uit de kraan stroomt’.

Les over drinkwater op de Barbaraschool in Bunnik

Ieder jaar organiseert de Barbaraschool in Bunnik een techniekweek. Dit jaar stond het thema water centraal. Juf Simone van Delft: ‘De kinderen hebben met elkaar gezocht naar antwoorden op vragen als: Waar gebruiken wij eigenlijk allemaal water voor? Waar denken we dat ons vuile water naar toe gaat? Waar komt ons schone water precies vandaan?’

Gastles1

Irene Boertien van Vitens bezocht de klas om meer te vertellen waar ons water vandaan komt en waar het naartoe gaat. Simone: ‘Zij kon ons heel veel vertellen over water. De kinderen hebben geboeid naar haar geluisterd. Vervolgens hebben de kinderen zelf water gezuiverd en had Irene nog een quiz met vragen over water. Aan het einde van de les krengen alle kinderen een bidon. Die hebben ze nu op hun tafel staan en kunnen zij dagelijks vullen met water uit onze kraan.

Gastles2

De klas is ook nog op bezoek geweest bij de waterwinlocatie in Bunnik. We hebben een rondleiding gehad door de verschillende gebouwen en konden met eigen ogen mogen zien waar ons kraanwater vandaan komt.

Het waren twee zeer leerzame weken, waarbij het bezoek van Irene en ons bezoek aan de waterwinlocatie een echte meerwaarde hadden.’

Vitens en andere waterbedrijven en overheden geven gastlessen op verschillende scholen door het land. Als je school in het gebied ligt waar Vitens drinkwaterleverancier is, dan kun je kraanwaterschool worden. Meer informatie hierover is te vinden op deze website. De kraanwater gastlessen zijn in principe gericht zijn op de groepen 6 en 7 van het basisonderwijs.

Ook andere drinkwaterbedrijven, waterschappen en andere organisaties verzorgen gastlessen voor verschillende niveaus van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Kijk op de website (met 75 gastsprekers, waarvan 44 van Vitens) of op de site van je waterschap of drinkwaterbedrijf. 

De gastsprekers op www.watereducatie.nl worden getraind voor het geven van gastlessen door SME Advies in samenwerking met een lerarenopleider.