Stefan is hydroloog bij Acacia Water. Een hydroloog onderzoekt de beweging, de verdeling en de kwaliteit van het water. Acacia Water is een grondwateradviesbureau waarin ook veel aandacht is voor het landgebruik en de landgebruikers. Stefan werkt zowel in Nederland als in het buitenland en dan met name in kustgebieden. Dit komt doordat in kustgebieden de effecten van klimaatverandering en zeespiegelstijging zo goed merkbaar zijn. Polders in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Bangladesh, worden steeds zouter door de stijgende zeespiegel (verzilting) waardoor minder zoet water beschikbaar is. In de zomer is er daardoor sneller een tekort aan zoet water en wordt de oogst gemakkelijk aangetast.

Stefan

Afrika

Bij de projecten in het buitenland zoals in Kenia, Oeganda, Ethiopië en Zuid-Soedan kijkt Stefan naar het stroomgebied van een rivier en brengt hij alle relevante informatie bij elkaar. Dit doet hij grotendeels vanuit Nederland. Hij maakt hierbij gebruik van satellietbeelden en ‘open source’ (publiek toegankelijke) data om aan de hand daarvan te bepalen wat de waterloop van de rivieren is, hoe het klimaat er uit ziet, hoeveel neerslag valt er, hoeveel water er verdampt, wat het landgebruik is, welke bodems er zijn, wat de geologie is, etc. Zo zijn er nog wel tientallen onderdelen op te noemen. Dit alles bij elkaar noemen ze bij Acacia Water ook wel de biofysische eigenschappen van het landschap.

Maar er moet ook altijd een ‘reality check’ gedaan worden om te bekijken of de informatie wel klopt. Op locatie worden allerlei proefjes gedaan, zoals het controleren van de doorlatendheid van de bodem. Ook worden er meetstations geïnstalleerd zodat vanuit Nederland gevolgd kan worden wat er gaande is. Stefan houdt interviews met de lokale overheid en dorpsoudsten. Hij wordt vaak eerst een beetje getest door de lokale bevolking omdat hij blank, blond en jong is, maar wanneer hij eenmaal heeft bewezen wat hij kan, is hij al snel ‘Mr. Engineer’.

Lange termijn

Het gaat vooral om lange termijn veranderingen om het gewenste effect te kunnen creëren. Daarom is het belangrijk dat de kennis en het werk wordt overgedragen op lokale partijen, zodat zij zelf het werk kunnen uitvoeren. Deze processen duren vaak lang en daarom vindt Stefan het belangrijk dat ook ontwikkelingshulp zich richt op het ondersteunen van duurzame en integrale samenwerkingen en beheer van natuurlijke bronnen zoals water.

Over Stefan

Stefan 1

Stefan ging na de havo naar het MBO (Middenkaderfunctionaris Infratechniek) en vond met name de wegenbouw sector heel interessant. In het laatste jaar van zijn MBO-studie kon hij mee naar Kenia om een zand dam aan te leggen. Dit is belangrijk, omdat het zand het water beter beschermd tegen verdamping en vervuiling. Daar is zijn interesse in water ontstaan; hij ziet en ervaart dat water de eerste levensbehoefte is van de mens. Na zijn studie is hij doorgegaan met het HBO, Internationaal Land en Water Management en heeft hij vervolgens dezelfde master aan Wageningen Universtiteit gevolgd. Hij heeft tijdens zijn studie het meest geleerd van de praktijkopdrachten: dammetjes bouwen, snelheidsmetingen doen van beekjes en rivieren, en meters klei opgraven.

Jouw toekomst

Ben je geïnteresseerd in het werk dat Stefan doet? Dan raadt hij je aan om praktische ervaring op te doen en stages te lopen. Wanneer je je nieuwsgierig opstelt leer je het meest. Wil je graag een dagje met Stefan meelopen? Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan je contact met hem opnemen.

Zelf geïnterviewd worden en vertellen over je werk? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.horen het graag!