In deze serie nemen we je mee in de wereld van de waterprofessionals in Nederland. We starten met Bart Brookhuis, dijkontwerper bij ingenieursbureau Sweco.Een dijkontwerper is iemand die berekent of de dijken die ons beschermen tegen water wel sterk genoeg zijn. Wanneer deze niet sterk genoeg blijken te zijn zorgt hij voor een sterker ontwerp van de dijk.

Om te weten of een dijk sterk genoeg is, doet Bart eerst onderzoek naar de grond waar de dijk uit bestaat. Bestaat de dijk uit zand, uit klei of uit veen? En op welke ondergrond staat de dijk eigenlijk? De ondergrond van de dijk bepaalt mede de sterkte van een dijk. Zand is bijvoorbeeld sterker dan veen. Op de computer bekijkt Bart of een dijk het zal houden bij hoogwater.

Dijk

Dijken van honderden jaren oud

Dijken zijn in de loop van honderden jaren aangelegd. Er is niet altijd goed bijgehouden waar zo’n dijk uit bestaat. Vaak is een dijk gemaakt met grond uit de nabije omgeving of rotzooi uit de de stad, zoals bouwafval. Om daar achter te komen gaat Bart de archieven in op zoek naar tekeningen. Deze tekeningen zijn soms wel zo’n 300 tot 400 jaar oud. In Nederland is veel geboord en daarbij is gekeken uit welke materiaal de grond van de dijk bestaat, uit welke grondsoorten (bijvoorbeeld klei of zand) de ondergrond van dijk bestaat en hoe diep deze verschillende grondsoorten onder het grondoppervlak zitten. Vervolgens kijkt Bart of er genoeg informatie is om een inschatting te maken van de dijk, of dat er nog boringen gedaan moeten worden. Wanneer er boringen gedaan moeten worden komt er een gespecialiseerd bedrijf voor grondboringen.

Waarom is dit nu belangrijk?

De dijken beschermen Nederland tegen hoog water! In Nederland komen soms erg zware stormen voor en de dijken moeten hier sterk genoeg voor zijn. Wanneer ze niet goed worden onderhouden zakken ze in en worden ze slapper. De dijken hebben daarnaast ook een recreatieve functie (je kan er op sporten, fietsen, picknicken of van het uitzicht genieten). Er zijn ook veel mensen die dijken in het landschap gewoon erg mooi vinden, ze vinden dat dit bij Nederland hoort.

Over Bart

BartBart wist vroeger nog niet precies wat hij wilde worden, maar iets met biologie, natuurkunde of aardrijkskunde had zijn interesse. Vervolgens heeft hij Bodem Water en Atmosfeer gestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Hier is hij gespecialiseerd in de vakgebieden Bodem en Water, omdat hij een fascinatie had voor wat er nou eigenlijk allemaal onder je voeten gebeurde en wat eigenlijk onzichtbaar is. Waar komt het zand vandaan, hoe is het gevormd, waar komt het grondwater vandaan? Zo ontwikkelde hij een interesse voor geologie (aardkunde) en hydrologie (waterkunde).

Jouw toekomst

Lijkt het je leuk om meer te weten over dijkenwerk, dan raadt Bart je aan eens een dagje mee te lopen bij een waterschap of een ingenieursbureau. Of ga eens kijken bij een dijkversterkingsproject. Ook raadt hij aan dammetjes te blijven bouwen op vakantie en te ontdekken hoe moeilijk het is om water tegen te houden.
In de toekomst is er meer dan genoeg dijkenwerk. Nederland daalt en de zeespiegel stijgt, dus dijken worden steeds belangrijker.

Zelf geínterviewd worden en vertellen over je werk? Wij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het graag!