Met onderzoeksbladen voor wateronderzoek buiten

Droppiewater.nl is al jarenlang dé kinderwebsite van de Nederlandse waterschappen. Nu kunnen ook leerkrachten van groep 7 en 8 de website gebruiken voor hun lessen over water.

De lesmodule ´Droppie Water in de klas´ leert kinderen respectvol om te gaan met water. Ze leren dat water belangrijk is voor ons allemaal. Voor groep 7 en 8 ligt het accent op de samenhang van de diverse waterthema’s en het toepassen van inzichten. Na het doorlopen van de module weten de leerlingen de functies van water en kunnen ze vraagstukken en spanningsvelden benoemen. Ook weten de leerlingen wat de relatie is tussen water en infrastructurele werken.

Het lesmateriaal bestaat uit een digitaal gedeelte op de website Droppiewater.nl met klikplaten voor het digibord. Bij de klikplaten horen lesbladen met verwerkingsopdrachten. Met de onderzoeksbladen 'Waterkringloop' en 'Water leeft' kunnen leerkachten buiten onderzoek doen aan de waterkant.

De inhoud van het lesmateriaal is gebaseerd op de leerlijn water en het Curriculum Watereducatie. Een eindtoets controleert of ze voldoende geleerd hebben. De lessen zijn zowel via het digibord als op afzonderlijke computers te maken. Kijk op www.droppiewater.nl en klik op ´In de klas´.

Bekende Nederlander
Veel kinderen in Nederland kennen Droppie al jaren als vertegenwoordiger van de waterschappen. Sinds 2006 heeft deze Bekende Nederlander ook een eigen website. De website van Droppie is speels en leerzaam. Kinderen komen op een grappige manier van alles te weten over water en waterschappen: droge voeten, sterke dijken en voldoende schoon water. Het leuke is dat ieder waterschap zijn eigen regionale informatie, problematiek en nieuwtjes kan toevoegen aan de website. Kinderen kunnen dus op zoek naar het waternieuws in hun buurt. Natuurlijk zijn er ook spelletjes, een quiz, kleurplaten en liedjes te vinden. Bovendien kunnen kinderen vragen stellen aan Droppie zelf.

Lesmaterialen
Naast de website kunnen leerkrachten gebruik maken van verschillende lesmaterialen, stripboekjes, folders en grappige hebbedingetjes van Droppie. Kijk in de webshop van de Unie van Waterschappen of neem contact op met het waterschap bij u in de buurt.