Binnen het internationale GLOBE netwerk doen 29.000 scholen in 116 landen onderzoek naar natuur en milieu. Nederlandse middelbare school leerlingen kunnen nu mee doen in een onderzoek naar het leven in het water van wetenschapper Edwin Peeters van Wageningen UR. 

Globewater2Doe je mee?

Jij en andere leerlingen over de hele wereld kunnen helpen bij het ontdekken van nieuwe dingen. Dat kan je doen door het verzamelen van gegevens in wateren in de omgeving van je school. Zo kun je bijvoorbeeld gaan bestuderen welke ongewervelde dieren er eigenlijk leven in die sloot of die plas en wat de relatie is met de chemische kwaliteit van het water.

Ik wens je veel plezier bij het doen van onderzoek aan water (Edwin Peeters, GLOBE water onderzoeker, Wageningen Universiteit)

Mee doen met het onderzoek?

In deze video volgen we de leraar van twee gymnasium-2 klassen die onderzoek doen voor GLOBE. We zien hoe hij de leerlingen eerst voorbereidt tijdens een klassikale les, daarna begeleidt hij ze tijdens het veldwerk. Alle gegevens uit het veldwerk worden daarna op school verder bestudeerd. De leraar laat de leerlingen samenwerken en ondersteunt hen bij het invoeren van de bevindingen in de database. Aan de orde komt wat er allemaal van jou als leraar verwacht wordt wanneer je leerlingen begeleidt bij het doen van wetenschappelijk onderzoek.